Konstfilmer från Östra Ryds kyrka

Östra Ryds kyrka har en för vårt lands kyrkor unik tavelsamling med verk från 1500-, 1600- och 1700-talen. De flesta har skänkts av medlemmar av Braheätten. Här kan du ta del av några.

Östra Ryds kyrka välkomnar dig. Kom med och upptäck ett känt motiv, Herdarnas tillbedjan, med kanske oväntade detaljer.

Figurerna och filurerna i altarskåpet är flerdimensionella. Vi möter apostlar, helgon och vanligt folk som på olika sätt mött Jesus.

Jesus välsignar barnen, hur berättar konstnären den historien 1633? En av kyrkans största målningar är full av finurliga detaljer.

Lasarus har gett upphov till benämningen lasarett. I den här bilden ryms livets mysterier, mer eller mindre uppenbara.

Den brutala skildringen av en sanningssägares avrättning är tyvärr lika aktuell i vår tid. Johannes döparens öde berör och rör oss.

Välkommen till bord med det strävsamma gamla paret. Vad bjuder de på av livets nödtorft och erfarenheter?