Foto: Illustratör: Marie Åhfeldt

Barn & Frälsarkransen

Det sjunde avsnittet om Nilla och Alvin från boken "Barn och Frälsarkransen" handlar denna vecka om att titta genom kärlekens röda glasögon. Lyssna till berättelsen, sedan kan ni pyssla tillsammans eller varför inte baka kärlekspärlor.

Avsnitt 7: Den första kärlekspärlan

Lyssna till det sjunde avsnittet om Nilla & Alvin här:

De röda glasögonen

Nilla och Alvin var på väg till kyrkan tillsammans med farmor och farfar. Marcus, deras kusin, var med i kören som skulle sjunga. När de kom in i kyrkan var det redan många barn och vuxna där och fullsatt i flera av de främre bänkarna. De fick sätta sig lite längre bak. Det tyckte Alvin var tråkigt eftersom han hade svårt att se allt som hände därframme i koret.

– Jag ser inte, klagade han högt och ljudligt och farmor försökte få honom att prata lite tystare.

– Du kan nog ställa dig upp i bänken, så ser du bättre, sade prästen, som hört vad Alvin sa. Hon skrattade och fick nickande svar från alla håll i bänkarna.

Alvin tog av skorna och ställde sig sedan upp i bänken. Nu såg han mycket bättre och det var tur det för nu var det körens tur att sjunga och nu kunde han också se Marcus som stod längst upp i ena hörnet.

De sjöng en sång som hette Tillsammans som handlade om vänskap:

Låt mig ta på de röda glasögonen, så att jag kan se med kärlekens blick, att försöka se det som är bra hos andra och mig själv hellre än det som är fel. Amen

”Tillsammans, du och jag. Tillsammans, blir det bra, det blir bara tråkigt när det är bråkigt, vänner ska vi vá...”

Så var det prästens tur att prata och hon berättade om en tullindrivare, som hette Sackaios. Han hade inte heller kunnat se för allt folket, precis som Alvin, utan klättrat upp i ett träd längs vägen för att se bättre. Det var Jesus han ville se och höra. Jesus hade gått rakt fram till honom och bett honom komma ned från trädet och så hade de blivit vänner. Men det fanns de som blev avundsjuka och började tala illa om Sackaios. Men då hade Jesus blivit arg och sagt att man alltid skulle försöka se det som var bra hos varandra.

– Vi kan alla ta på de röda glasögonen och se på varandra med kärlekens blick, så att vi kan försöka se det som är bra hos varandra hellre än det som är fel, sa prästen och så delade hon ut glasögon gjorda i papp med genomskinlig röd plast som ”glas”, till alla som var där.

Efter gudstjänsten i kyrkan var det fika i församlingssalen och farmor och farfar, Nilla, Alvin och Marcus satte sig vid samma bord. Efter ett tag kom prästen som hette Marika och frågade Alvin om hon fick sitta hos dem och det fick hon gärna, tyckte Alvin.

– Vad duktiga ni var att sjunga, sade hon till Marcus.

– Tack sade Marcus, men jag tyckte inte det lät så bra idag, jag var hes i halsen.

– Det var väldigt bra, det du sa i predikan, sade farfar och vände sig mot Marika.

– Jag tyckte kanske inte jag fick till det riktigt så bra som jag velat, svarade Marika.

Då började Nilla skratta.

– Både du och Marcus borde nog ta på er de där glasögonen, du pratade om.

Då skrattade alla och höll verkligen med om att Nilla hade rätt. Ibland kan det vara det allra svåraste, att se sig själv genom kärlekens röda glasögon!

Foto: unsplash.com

Lek, pyssel och bakning till den första kärlekspärlan

Kroppsmedvetenhet Tillsammans

Ställ er två och två mittemot varandra. Armarna hänger ledigt längs sidorna. Stå så någon minut för att samla er i kroppen. Ha ögonen öppna. Medan ni andas in lyfter ni armarna uppåt, längs huvudet, tills tummarna möts högst upp. Böj er, rakt ut åt höger sida. Paret gör övningen åt motsatt håll, eftersom de står mittemot varandra De bildar en trädkrona med sina armar. För att hålla balansen kan man skjuta ut höften lite mer åt sidan. Byt sida och gör övningen en gång till. Lägg märke till stillheten som fyller kropp och sinne mellan övningarna, när ni vilar och är avslappnade och när ni sträcker på er. Försök att vara följsamma i rörelserna.

Sinnesövning

Foto: Kristina Johansson

Berätta att ni ska smaka olika frukter och grönsaker. Berätta att inget av det som ni ska smaka på är farligt, även om en del kan smaka till exempel starkt eller surt. Låt barnen få ögonbindlar och pröva sedan om de kan gissa vad de smakar på: citron, apelsin, äpple, potatis, morot, palsternacka etc. Låt barnen ta av ögonbindlarna och titta på frukterna och grönsakerna som ni smakat av. Använd hela frukten/grönsaken som den ser ut innan man skär i den. Fundera sedan på om utsidan säger något om smaken. Kan man gissa sig till hur det smakar utifrån att bara titta på frukten? Dra parallellen till människor. Kan man veta hur en människa är inuti, genom att bara titta på utsidan?

Pyssla ett hjärta

Gör en liten present att ge bort till dig själv. Forma hjärtan av cernitlera. Platta till dem och dekorera med lera i annan färg. Fäst en broschnål på baksidan när du bränt leran.

Eller bläddra i tidningar tillsammans, alltifrån serietidningar till veckotidningar med färgglada bilder och låt barnen klippa ut bilder som de förknippar med ordet kärlek t ex ett djur, någon som kramas etc. Gör ett stora hjärtan av kartong som målas i rött eller alternativt en ”jättepärla” i kartong som målas i rött. Klistra upp bilderna och samtala om bilderna under tiden ni klipper och klistrar.

Baka Kärlekspärlor

Medan ni bakar” Kärlekspärlor”, kan ni tänka på någon som ni tycker om eller som ger av sin kärlek till dig.

200 gram smör
1 dl strösocker
5 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker