Foto: Henrik Witt

Aktuellt på DC

Vad är på gång?

I sommar ska jag hämta hem mig själv

”Glöm inte att se till att det lyser i ögonen”. Orden kom snabbt. Vi pratade om att se till att det inte blir för mycket aktiviteter, jobb, åtaganden och för många måsten. Även de måsten som också är roliga kan ändå göra att det blir alldeles för mycket. Och så kom de där orden om att det ska lysa i ögonen. Så mitt i prick. Att jag får hjälpa mig själv och med hjälp av andra att det lyser mina ögon.

Det är ofta vi pratar på DC om återhämtning. Att ge tid för eftertanke och reflektion. Idag vet vi att det behöver tränas på. Det kommer inte som en lätt sak att vips bara göra. Det handlar om ett medvetet val att välja återhämtning. Så var har du din bästa plats för det? Eller din bästa aktivitet för att för att få en bra återhämtning?

I sommar är första sommaren utan pandemi och det är lätt att längta till att få göra en massa saker precis som det har varit möjligt tidigare. Ändå har pandemin gjort att vi fått tid att tänka, kanske förändra några saker i våra liv. En del kan ha haft det svårt med oro och ångest, andra kanske tycker att det har varit skönt att slippa vara alltför social. Hur det än har varit vill vi på DC ge några tips inför denna sommar så du kan bevara ditt eget inre.

 • Pausa sociala medier! Det är alltid någon som har det bättre än du och det är lätt att känna sig underlägsen och misslyckad.
 • Öva dig i att gilla dig själv! Och be om hjälp, vi människor hör ihop.
 • Även på sommaren är det bra att ha en viss planering med vad som du vill göra själv och tillsammans med andra. Omge dig med människor som vill dig väl.
 • Träna på att leva här och nu. Gör det till ett medvetet val om det sedan bara är en timme.
 • Dansa, promenera, simma och låt kroppen få röra på sig för det gör dig mindre stressad.
 • Sinnesrobönen är en bra bön att leva med och som håller: ”Gud, ge mig sinnesro att acceptera det jag inte kan förändra, mod att förändra det jag kan och förstånd att inse skillnaden”.

Du är en viktig människa. Glöm inte det och du är inte ensam. Tillsammans får vi hjälpas åt så det kan lysa i våra ögon, så vi vet att någon bor i kroppen och är hemma. Att hämta hem sig själv gör att sikten blir klarare och du får syn på vad du vill, behöver och framför allt får ett lugn som bär dig.

En fin sommar önskar vi på DC!

 

 

Diakonifokus: Livsmod

Vartannat år tar Sveriges kristna råd fram ett diakonalt material utifrån ett tema. Åren 2022 och 2023 är temat livsmord.

Här hittar du material och inspiration - Diakonifokus - Livsmod

Det har publcerats tre filmer om livsmod. En film kommer från DC Diakonicentrum där Viktoria och Amelia berättar om vad DC kan betyda - Tre filmer om livsmod

 

 

Är du orolig och vill prata med en vuxen?

 •  Vi nås på 011/246000!
 • Skicka sms på 070/2962667 om du vill prata med en vuxen så ringer vi upp!
 • Inget är för litet eller stort! Vi lyssnar!

 

 

Med anledning av coronavirusets fortsatta smittspridning vill vi göra er uppmärksamma på följande riktlinjer inom Diakonicentrum

 • Enligt våra riktlinjer ska du med förkylningssymtom, som t ex snuva eller hosta stanna hemma för att undvika smittor.
 • Har du varit utomlands de senste 14 dagarna så erbjuder vi samtalskontakt via digitala plattformar såsom videosamtal.
 • Vi erbjuder samtal på DC men då går också bra att boka videosamtal eller samtal per telefon.
 • Var uppmärksam på att ha god handhygien och framförallt omtanke om utsatta riskgrupper.
 • Var rädd om dig själv och andra!

Hälsningar, Gänget på DC!

 

 

Följ oss gärna på Facebook och Instagram!

DC Diakonicentrum

#dcnorrkoping 

 

  

Foto: Henrik Witt