Älska din nästa. Fast på avstånd

Här uppdaterar vi löpande om det ansvar pastoratet tar för verksamhet och besökare genom riktlinjer och direkta åtgärder. De skärpta allmänna råden i länet kommer att tillämpas mycket strikt i vårt pastorat, av omsorg både om våra året-runt-boende och våra tillresta vänner. Vi inbjuder dig att delta i gudstjänst och verksamhet men på ett annat sätt än förut.

Skärpta allmänna råd

Folkhälsomyndigheten och Länsstyrelsen har beslutat om skärpta allmänna råd för personer som vistas i länet. Anledningen är att antalet personer som diagnosticerats med covid-19 har ökat kraftigt i området. Råden införs i Kalmar län från och med 10 november till och med 8 december 2020. Råden kan komma att förlängas.

I de nya riktlinjerna uppmanas alla verksamheter att vidta åtgärder för att bromsa spridningen.

Svenska kyrkan norra Ölands åtgärder

All offentlig verksamhet förutom begravning och i förväg bokade dop och vigslar i våra kyrkor och församlingshem pausas under perioden.

Gudstjänster och konserter

Alla söndagsgudstjänster, musikgudstjänster och konserter ställs in under perioden 10 november till 8 december2020. Detta i omsorg om varandra; både om dig som gudstjänstbesökare och om dem som arbetar på plats.

Håll social distans fysiskt men var nära digitalt

Vi firar inte heller vanliga kvällsmässor eller offentliga morgonböner under perioden.

Vi inbjuder dig att delta i gudstjänst men på ett annat sätt än förut. Du hittar oss på YouTube där vi sänder lokala gudstjänster och andakter digitalt. Vi kommer även att livesända gudstjänster (mer information kommer).Här hittar du våra digitala sändningar.

Enskild nattvard

Den som vill har möjlighet att ta emot enskild nattvard - kontakta präst eller församlingsexpeditionen 0485-100 45 eller 0485-200 08 så hjälper de dig.

Gudstjänster på äldreboenden

Samtliga andakter och gudstjänster är inställda.

Dop, vigslar och begravningar samt lokaluthyrningar

Inga nya bokningar för dop eller vigsel tas emot just nu. De dop och vigslar som redan bokats genomförs på ett säkert sätt. Församlingen kan inte erbjuda utlåning/ uthyrning av lokaler till dopkaffe eller annan sammankomst.

Begravningar kommer att hållas och kunna bokas som vanligt men med restriktioner vad gäller antal besökare.  Inga lokaler lånas/ hyrs ut till minnesstund. Präst medverkar inte vid privat minnesstund.

Vi tillämpar strikta restriktioner om att samla max 50 besökare vid begravningsgudstjänst, vigsel och dop. I St Elavi kapell och Egby kyrka gäller max 20 besökare

Övrig verksamhet

ALL VERKSAMHET FÖR PERSONER ÖVER 15 ÅR STÄLLS IN Det betyder att verksamhet som dagledigträffar, allträff, arbetskretsar/syföreningar med mera tar paus

ALL BARNVERKSAMHET ställs in under perioden.
Kyrkisgrupper ställs in.

KONFIRMANDER Vi håller inte några vanliga konfirmandlektioner inomhus.
Prästerna/konfirmandledarna beslutar om verksamhet i gruppen kan genomföras utomhus och på vilket sätt.

KÖRVERKSAMHET tar paus under perioden. Det gäller vuxenkörer/kyrkokörer av alla slag, men även barnkörer.

Mindre sånggrupp typ kvartett eller liknande, kan öva under coronasäkra förhållanden inomhus, sjunga utomhus vid t.ex storhelger, eller medverka vid inspelning av digital gudstjänst. Håll avstånd två meter och respektera övriga regler kring handhygien med mera!

Kyrkoherden

Nu närmar sig storhelgerna. Visst vore det underbart att få gå i gudstjänst, tillsammans med sina tillresta släktingar! Lyssna på fin musik, en körkonsert i en kyrka. Det kommer vi att få göra, men inte i år. I år måste vi vara rädda om varandra. Norra Ölands pastorat /Borgholms kommun är ett område där vi har Sveriges högsta medelålder bland våra året runt-boende. Vi har även så här års många tillresta som vill passa på att besöka sitt semesterhus, eller hälsa på släkt och vänner. Tyvärr är allt det vi längtar efter satt på paus i år.

Allvaret i situationen drabbar oss när någon vi känner har snuviga barn hemma, eller har en kollega som måste stanna hemma från jobbet i väntan på ett provsvar. De skärpta allmänna råden i länet kommer att tillämpas mycket strikt i vårt pastorat, av omsorg både om våra året-runt-boende och våra tillresta vänner.

Vad gör vi istället? Vi inbjuder dig att delta i gudstjänsterna men på ett annat sätt än förut. Du hittar oss på YouTube där vi sänder lokala gudstjänster och andakter digitalt. Följ Dockan Bibbi genom advent! Lyssna på önskepsalmer! Skicka oss förslag, kanske är det din favoritsång vi spelar in och sänder! Hjälp dina anhöriga att hitta våra lokala sändningar på YouTube, lägg upp det på en TV-skärm och följ med oss genom adventstiden! Kyrkor kommer att hållas öppna vid storhelgerna, för besök och egen andakt.

Gå dit, tänd ett ljus, för dig själv, dina anhöriga, för hela vårt samhälle.  Information om öppettider, om digitala sändningar med mera uppdateras här på webbsidan.

Anna Lundin-Leander
kyrkoherde Norra Ölands pastorat

Vill du ha någon att prata med?

Behöver du tala med präst eller diakon tveka inte att ringa - vi finns här för dig - se information och kontaktuppgifter till präster och diakonipersonal här
(klicka på länkarna)

Digital arbetsplats
Foto: Illustration: Julia Åström

Jourhavande präst lyssnar, och det som sägs stannar mellan er. Du kontaktar Jourhavande präst via telefon, digitalt brev eller chatt. Just nu extraöppet på grund av coronapandemin.

Kyrkogårdsförvaltningens åtgärder under pandemin

Kyrkogårdsförvaltningen följer riktlinjer från Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation för utökad begravning.

Foto: Mikaela Lindholm

Kyrkorna kommer att hållas öppna under storhelgerna (öppettider läggs ut här på webbsidan) och då kan du som vill gå in, tända ett ljus och sitta ner i enskild andakt. Vänligen respektera markeringar vid sittplatser samt att följa skyltning för in- och utgång. Om möjligt gå in genom en entré och ut genom en annan.

Tänk på att använda handsprit, tvätta händerna och hålla avstånd i kyrkor och på kyrkogårdar.