Svenska kyrkan i New York Besöksadress: 5 East 48th Street, - New York, NY-10017, US Telefon: +1(212)8328443 E-post till Svenska kyrkan i New York

För att boka

När kan man gifta sig?

Under 2016/2017 är våra vigseltider normalt på fredagar och lördagar.

Vi är glada över att många vill gifta sig här. Svenska kyrkan i New York är en populär kyrka och ofta är kapellet fullbokat. Var ute i god tid.

Hur bokar vi vår vigsel/löftesceremoni?

Ring till oss på telefon +1 212 832 8443.

Våra telefontider är 9-18 måndag, tisdag, torsdag, fredag. Onsdag 12-18

Observera tidskillnaden på 6 timmar – New York är 6 h efter svensk tid.

Innan ni bekräftar er resa, kontrollera att det finns ledig vigseltid på Svenska kyrkan New York. Ring alltid för att boka vigseltid.

Vad kostar det?

Svenska kyrkan i New York tar ut en avgift som ungefär motsvarar vad det kostar att gifta sig i en annan församling än sin egen. I Sverige clearas dessa kostnader mellan de olika församlingarna, men utlandskyrkorna får tyvärr inte vara med i detta clearingsystem och måste därför ta ut avgiften direkt av brudparen. Kostnaden är för närvarande $600 (som betalas kontant eller med kontokort vid vigselsamtalet). Skulle tiden avbokas mindre än två veckor före avtalad tid tas avgiften ut ändå. Vill ni ha vigselakten på engelska kostar det $1000.

Vi vill göra en minnesvärd dag för er och efter vigseln skålar vi i mousserande vin (eller annat om så önskas). Vi bjuder brudparet och två vittnen på detta. Är ni ett större sällskap kostar det $5 per kuvert för övriga. Berätta hur stort sällskapet blir när ni bokar vigseln.

Vigselsamtal

Ca två veckor innan vill vi att ni ringer oss för att boka in ett vigselsamtal med prästen som ska viga er.

Vilka dokument behövs?

Nu behöver ni inte längre skaffa Hindersprövning eller Vigselintyg från Skatteverket.

Däremot vill vi ha "Vigselblankett" från er HEMFÖRSAMLING i Sverige. En av er måste vara medlem i Svenska kyrkan för att ni ska kunna vigas hos oss.

Ni behöver också ”Marriage License” från Marriage Bureau (för att er vigsel ska bli laglig och registrerad i USA). Detta dokument är nödvändigt för att ni ska kunna vigas här i New York State.

Ni måste båda personligen uppsöka kontoret hos THE CITY CLERK. Gå till The City Clerk, 141 Worth Street på södra Manhattan. För öppettider och färdbeskrivning, klicka här

Tänk på att kontoret är stängt på s.k. "Legal Holidays". En lista på vilka dessa är samt mer information finns på hemsidan ovan.

Marriage License kostar för närvarande $35 och detta betalas med kreditkort hos City Clerk.  Ni måste kunna identifiera er så tag med pass. Om någon av er varit gift tidigare behöver ni ta med ett personbevis på engelska där det står att du är skild.

Marriage License utfärdas omgående och är giltig i 60 dagar. Er vigsel kan dock ske först 24 timmar efter att Marriage Licence utfärdats. Gå därför dit allra senast morgonen dagen före er vigseldag! Ett generellt tips: gå till City Clerk på morgonen när de öppnar för att slippa köer. Glöm inte kreditkort och pass.

Efter vigseln kommer ni att få ett vigselbevis av prästen. Ett Marriage Certificate kommer också att sändas hem till er i Sverige från marriage License Bureau. Observera att det kan ta upp till 10 veckor innan detta certifikat kommer till er hemadress. När ni väl fått certifikatet så skickar ni en kopia på detta omgående till skatteverket. Därefter registreras ert äktenskap.

Numera kan man också fylla i formuläret på nätet för att spara tid på City Clerk. Gå till City Clerk's hemsida och klicka på ”Online Forms”. Glöm inte att skriva ut och ta med pappret med "Confirmation Number".

Hur blir vigseln registrerad i Sverige?

Ni måste själva ordna med registreringen av ert äktenskap i Sverige. Detta gör ni genom att lämna in den bestyrkta kopian av ”Marriage Certificate” (det amerikanska vigselbeviset) till Skattemyndigheten, som skickas hem till er efter det att vigseln har blivit registrerad i New York State.

Vittnen

Om ni planerar att vigas ensamma bistår vi med vittnen till vigseln. Vanligen är det musikern och eventuell fotograf som skriver under era papper från City Clerk.

Förnyelse av vigsellöften
Många vill gärna återuppleva sin vigselakt och stärka sin relation genom att förnya sina vigsellöften. Vi har självklart en ordning för detta som inte avviker speciellt mycket från den ordinarie vigselordningen.  Vi tar gärna emot bokningar på samma sätt som för vigslar. Det behövs inga dokument eller vittnen, men däremot önskar vi ett samtal inför ceremonin precis som inför en vigsel. Avgiften för detta är samma som för vigsel.

Varje vigsel/löftesceremoni är en fest!
Ring oss för att se vilka tider som finns lediga samt boka tid.
Vårt telefonnummer är +1 212 832 8443.

Hjälp oss att servera svenskt kaffe

I New York är det svårt att få tag på svenskt kaffe. Om ni har lust får ni gärna ta med er några paket svenskrostat bryggkaffe hit. Ahlgrens bilar blir vi också glada över eftersom det inte säljs i USA.

Regler för inresa i USA

Till sist. Glöm inte att ni måste ansöka om elektroniskt inresetillstånd innan ni reser till USA. För mer info, se nedan.