Other languages with Google Translate

Åsa Ström Broman är mobil präst i Sydamerika

Åsa finns till hands för de svenskar som befinner sig på resande fot eller är bosatta i Sydamerika. Hon döper, välsignar borgerliga äktenskap, firar gudstjänst och gör fängelsebesök. Det blir många starka möten.

Som mobil präst besöker Åsa ett stort område: Sao Paulo, Brasilia och Rio de Janeiro i Brasilien. Buenos Aires och Obera i Argentina. Santiago och Valparaiso i Chile. Dessutom har hon fängelsebesök i Lima i Peru.

Varmt välkommen att kontakta Åsa Ström Broman!

E-post: Åsa Ström Broman
Tel +1 917 582 2182

"Var kan vi ses? Vi kan lägga om vår rutt!"

Det händer att unga backpackers ringer och frågar, ”var kan vi ses, vi kan lägga om vår rutt” De vill prata. Oroliga föräldrar till unga på resa kan också höra av sig. Åsa kunde hjälpa ett par att få kontakt med sin dotter.

En grupp svenskar finns i Sydamerika under några år, kanske medan de arbetar på ett svenskt företag. Då kan det handla om dop eller kyrklig välsignelse när ett par gift sig borgerligt.

Ville ta nattvard på svenska en sista gång

Fyra timmars resa norrut från Buenos Aires i Argentina finns en grupp människor som fortfarande talar svenska. Deras föräldrar utvandrade en gång från Sverige.

Åsa Ström Broman är mobil präst i Sydamerika
Åsa Ström Broman är mobil präst i Sydamerika Bild: Gustaf Hellsing /Ikon

Ett hus där heter villa Svea och där finns en svensk skola. Hit till Misiones i Obera reser Åsa för att fira gudstjänst på svenska. Där träffade hon nyligen en gammal man som ville ta nattvard "på svenska" en sista gång.

Vill finnas till hands när människor vill samtala

Åsa tycker det är viktigt att finnas till hands när människor vill samtala. Samtalen handlar om livet. Gamla och sjuka vill kanske prata om begravning, om döden. Någon vill bli stärkt i att orka hävda sin syn på svensk barnuppfostran.

– Fängelsebesök är en av de viktiga uppgifterna. Det är tufft att sitta fängslad var det än är i världen. Sitter man fängslad i de här länderna är det inte så mycket kriminalvård det handlar om. Ett fängelse kan vara byggt för 100 men där sitter kanske 900 personer. Det är väldigt överbefolkat.

Fängslade svenskar får frågan om de vill träffa en svensk präst

När en svensk medborgare fängslas frågar alltid konsulat eller ambassad om de också vill träffa en svensk präst. Det har hittills inte hänt att någon sagt nej. Oavsett vilken religion man har blir det en chans att prata med någon på svenska.

– Det är ofta ganska långa straff, de får inte prata i telefon med någon hemma. Oftast får de skriva brev men breven måste gå igenom censur och det tar lång tid.  Eftersom det är långt Sverige är det väldigt få av dem som får besök hemifrån.

Berättar om besöken bakom taggtråden

Åsa berättar om bland annat fängelsebesöken på sin Facebooksida. Som när hon lägger upp en bild på taggtråd och en fängelsemur och berättar hur hon och en fängslad person i Lima försiktigt sjöng ”Innan, innan, innanför bor Du i mitt hjärta…” tillsammans, psalm 899 i Svenska psalmboken.

– Den äldsta som sitter i fängelse av dem jag besöker är 75, den yngsta är 23. Flera av de fängslade har aldrig suttit i fängelse förut, men de har gjort ett misstag som får stora konsekvenser.

Åsa reser runt och firar gudstjänster där det finns grupper av svenskar:

–  Alla är välkomna även om man inte är så vana vid att gå i kyrkan.

Svensk Lucia stark upplevelse för 92-åring

Det blir många fina upplevelser i möten med människor. Självklart firar svenskarna Lucia tillsammans, det är klassiskt. Åsa berättar om de många svenska studenter som var med och lussade i Buenos Aires i Argentina. I publiken finns bland andra 92-åringen som bott i Argentina i 60 år och nu fick lyssna på luciasången på svenska.