Foto: Ikon

Musik för barn och ungdomar

Kom och var med!

Babysång våren 2024

För vilka?
Barn som är födda 1 juli-31 december 2023.

När och var: Torsdagar kl. 09.30-10.00 i Marieholmskyrkan.
Det finns möjlighet att fika till självkostnadspris kl. 09.00-12.00

Datum för babysång: 
29 februari
7 mars
14 mars
21 mars
Uppehåll 28 mars
4 april
11 april
18 april
25 april

Inbjudan skickas. 

Har du inte fått inbjudan men vill vara med ändå?
Kontakta ledare Annika Pålsson:
Tel. 0501-39 05 26
Sms: 073-232 33 86
Mail: annika.palsson@svenskakyrkan.se
Sista anmälningsdag: 27 februari

Varför Babysång?

Vi i Mariestads församling har valt att satsa på babysång. ”Varför?” undrar en del; bäbisar kan ju inte sjunga!

Och det är väl sant i och för sig, men varje människa har en musikalitet med sig hela livet, redan när vi ligger i mammas mage. 

Barnets hörsel utvecklas runt graviditetsvecka 21 och barnet blir snabbt bekant med mammans röst, och andras röster och ljud som det hör ofta. Dessutom omges barnet av ljudet av mammans hjärta och andetag, en rytm som finns där dygnet runt. Varje människa startar sin tillvaro omgiven av rytm och puls, som är grunden till all musik, långt innan det kommer att öppna sina ögon!

Vi vill ta vara på denna medfödda resurs hos det lilla barnet och önskar att musiken och rytmen får finnas med genom barnets liv, som en källa till glädje, inspiration, avslappning och gemenskap. 

De viktigaste personerna i babyn´s liv är mamma och pappa, och att få en stunds gemenskap i musiken med någon av dessa (eller båda två) vill vi uppmuntra. Din sångröst som förälder är oerhört värdefull för barnet, oavsett om du tycker att du kan sjunga eller inte! Samtidigt vill vi ge föräldrarna en möjlighet att träffas och umgås med varandra.

Babysången riktar sig till barn mellan tre och nio månader och vi försöker skicka ut inbjudningar så att det matchar barnets ålder. Vid tre månaders ålder börjar barnet få en stabil nacke och kan i större utsträckning hålla upp sitt huvud själv, men att delta i babysång med ett barn som är yngre är ingen fara, man får bara vara mer försiktig och anpassa det vi gör till barnet. Runt nio månader börjar många barn krypa och då är det ofta mer intressant för barnet att utforska rummet än att ha sin uppmärksamhet på sångerna.

Våra sångpass är på 30 minuter och vi har samma upplägg varje gång, och fyller på med sånger efter hand. Vi börjar och slutar på samma sätt varje gång eftersom barnen snabbt lär sig känna igen sångerna. Vi vill också påminna om Guds kärlek till oss då vi sjunger ”Gud som haver barnen kär”.

Vi hoppas att babysången kommer att bli det vi önskar; en avslappnad musikstund i en härlig gemenskap!

När och var:
Onsdagar kl. 16.20-17.00
Marieholmskyrkan

Vad innebär Sångfåglarna?
Är du mellan 6-10 år och tycker om att sjunga? Varje körövning ska ge glädje, gemenskap och nya musikaliska kunskaper. Vi arbetar också med ett tema där musik, dans eller något skapande blir vår uttrycksform, allt utifrån vad vi som grupp känner för! Cirka två gånger per termin medverkar vi i en Gudstjänst eller konsert och visar vad vi arbetat med. Nya som gamla körmedlemmar hälsas hjärtligt välkomna!

När och var:
Onsdagar kl. 17.20-18.00. Vi börjar alltid med en fruktstund kl. 17.15.
Marieholmskyrkan

Vad innebär Familjekören?
I familjekören sjunger liten och stor tillsammans! Barn mellan 2-6 år välkomnas tillsammans med vuxen som tycker om att sjunga, här är mor- och farföräldrar, mostrar eller den goda grannen lika välkommen som barnets föräldrar. Huvudsaken är att alla vill sjunga med! Vi börjar med fruktstund 17:15. Sedan sjunger vi, övar rytmer och dansar tillsammans. Barnsånger, visa och pop, som vuxna känner igen, samsas till en kör för liten som stor.

Ledare: Johanna Kämpe Sandström, musiker, och Ingela Johansson, församlingsassistent.

När och var:
Onsdagar kl. 15.30-16.15
Marieholmskyrkan

Vad innebär Vox ungdomskör?
För dig mellan 11-16 år. Vill du utforska din röst, bli mer säker på att sjunga och pröva att sjunga i stämmor? Varje vecka träffas vi och sjunger tillsammans, övar till konsert, gudstjänst eller om vi vill - en musikal! Under hösten laddar vi bland annat för Lucia i Domkyrkan.

Vill någon få enskilda sånglektioner utöver detta så finns möjligheten. Kommer du direkt från skolan erbjuds en smörgås och en stunds vila innan kören startar.

OBS! Babysång har en separat anmälan, se info under den fliken!

Anmälan till Sångfåglarna, Familjekören, Songflowers och Vox:

Anmäl dig genom att maila namn, vårdnadshavares telefonnummer och mailadress till Johanna: johanna.sandstrom@svenskakyrkan.se 
Det går också bra att ringa till Johanna Kämpe Sandström, tel. 0501-39 05 27