Mariestads församling

Fjärilen

På Fjärilen hjälps vi åt med tankarna. jobbigt........är jag ensam?......är det mitt fel?....varför?

Folkhälsoinstitutet beräknar att det i dag finns 20.000 barn som lever i en familj där missförhållandena är så svåra att en eller båda föräldrarna vårdats i sluten vård för narkotika- eller alkoholdiagnos.

Utöver detta lever 385.000 barn i en familj där minst en av föräldrarna har ett riskabelt bruk av alkohol. Detta utgör ungefär 2-3  barn per skolklass. Att vara barn till en missbrukare sätter sina spår. Man skäms, tror att man är ensam om sitt problem och försöker dölja och släta över.

Barnen tar ofta ansvar för föräldrarnas missbruk och tror att de själva är orsak till att föräldern missbrukar. Därför är det av högsta betydelse att man får hjälp med att inse:
* att man inte är ensam.
* att man inte har någon skuld i förälderns missbruk.
* att man har rätt att vara barn.
* att man inte behöver ta större ansvar än vad man själv vill och kan.

Detta kan Fjärilen hjälpa till med. Fjärilen är en stödgrupp för barn och ungdomar som har eller har haft missbruk i sin närhet.

Vi fokuserar på att barnet/ungdomen blir av med den skuld som den oförtjänt bär på och ger barnen möjlighet att sätta ord på det man känner samt att det finns hopp om förändring

Vi träffas ca 10 ggr under en termin. På höstterminen är det för ungdomar (13-18 år) och på vårterminen är det för barn (7-12 år).

För mer info kontakta:
Camilla J Ivarsson 390507 Ulrika Keidser Flygare 390531