Baby klädd i randig mössa ligger på fäll.
Foto: Pixabay

Babysång

En sångstund med rörelser för bebisar och deras föräldrar.

Babysång hösten 2024

När och var: Torsdagar kl. 09.30-10.00 i Marieholmskyrkan.
Det finns möjlighet att fika till självkostnadspris kl. 09.00-12.00
Just nu är det uppehåll men nya datum kommer inför hösten 2024.

Inbjudan skickas. 

Har du inte fått inbjudan men vill vara med ändå?
Kontakta ledare Annika Pålsson:
Tel. 0501-39 05 26
Sms: 073-232 33 86
Mail: annika.palsson@svenskakyrkan.se

Varför Babysång?

Vi i Mariestads församling har valt att satsa på babysång. ”Varför?” undrar en del; bäbisar kan ju inte sjunga!

Och det är väl sant i och för sig, men varje människa har en musikalitet med sig hela livet, redan när vi ligger i mammas mage. 

Barnets hörsel utvecklas runt graviditetsvecka 21 och barnet blir snabbt bekant med mammans röst, och andras röster och ljud som det hör ofta. Dessutom omges barnet av ljudet av mammans hjärta och andetag, en rytm som finns där dygnet runt. Varje människa startar sin tillvaro omgiven av rytm och puls, som är grunden till all musik, långt innan det kommer att öppna sina ögon!

Vi vill ta vara på denna medfödda resurs hos det lilla barnet och önskar att musiken och rytmen får finnas med genom barnets liv, som en källa till glädje, inspiration, avslappning och gemenskap. 

De viktigaste personerna i babyn´s liv är mamma och pappa, och att få en stunds gemenskap i musiken med någon av dessa (eller båda två) vill vi uppmuntra. Din sångröst som förälder är oerhört värdefull för barnet, oavsett om du tycker att du kan sjunga eller inte! Samtidigt vill vi ge föräldrarna en möjlighet att träffas och umgås med varandra.

Babysången riktar sig till barn mellan tre och nio månader och vi försöker skicka ut inbjudningar så att det matchar barnets ålder. Vid tre månaders ålder börjar barnet få en stabil nacke och kan i större utsträckning hålla upp sitt huvud själv, men att delta i babysång med ett barn som är yngre är ingen fara, man får bara vara mer försiktig och anpassa det vi gör till barnet. Runt nio månader börjar många barn krypa och då är det ofta mer intressant för barnet att utforska rummet än att ha sin uppmärksamhet på sångerna.

Våra sångpass är på 30 minuter och vi har samma upplägg varje gång, och fyller på med sånger efter hand. Vi börjar och slutar på samma sätt varje gång eftersom barnen snabbt lär sig känna igen sångerna. Vi vill också påminna om Guds kärlek till oss då vi sjunger ”Gud som haver barnen kär”.

Vi hoppas att babysången kommer att bli det vi önskar; en avslappnad musikstund i en härlig gemenskap!