En påsklilja ligger i en uppslagen psalmbok.
Foto: Johannes Frandsen /Ikon

Påskens musik- en snabbfil till kyrkans budskap

Publicerad

Att fira påskens budskap, att livet segrat över döden, genomsyrar musiken i Malmös 22 kyrkor. Arta Stepina, organist i S.t Mikaels kyrka och Per Grundberg, organist i Bunkeflo Strandkyrka berättar om vad påskens musik betyder för dem och svarar på frågan om varför just du ska lyssna till påskens musik i kyrkan.

Vad betyder påskens musik för dig och vad vill du förmedla till de som aldrig lyssnat på påskmusik i en kyrka? 

Påsken påminner mig om tonårstiden när jag började intressera mig för den kristna tron och kyrkan. Som trettonåring gick jag till fots fem km till närmsta kyrka för att delta i påskens gudstjänst, ta emot nattvard och få välsignelse över de färgglada äggen som jag hade med. Det kändes heligt att få vara med i den långa gudstjänsten. Gemenskapen med de andra kyrkbesökare, körsång och orgeltoner har lämnat fina spår i mitt hjärta för alltid. 

Arta Stepina Foto: Nina Björkman

Än idag, då jag själv sätter första tonen på orgeln under klockringningen på påskdagen, minns jag hur min barndomsorgel lät ihop med kyrkklockor från det höga kyrktornet, som en äldre dam drog igång med ett långt rep. Det var högtidligt och majestätiskt, så spelar jag också. Varje år. 

Till dig som aldrig lyssnat på påskmusik förut rekommenderar jag att besöka alla tre gudstjänster: skärtorsdagsmässa, långfredagsgudstjänst och påskdagsmässan, för att bättre förstå budskapets innebörd, som med musikens hjälp kulminerar på påskdagen.

Varför ska jag komma och lyssna på musik i kyrkan under påsken? 

Kyrkans musik kan många gånger vara en genväg, en ”snabbfil” in till kyrkans budskap och kärna. Kyrkans bästa musik är den vid julen, fastan och påsken.

Per Grundberg

I kyrkans budskap kan man göra upptäckter som har med livet att göra. Att få reda på att du inte står ensam i livskampen, i den förvirrade världen, i allt det svåra, det kan stärka dig. Ge dig kraft att leva.

Vad vill du förmedla till de som aldrig lyssnat på musik under påsken i kyrkan?

Jag vill förmedla det som är ”Den stora Hemligheten”; i den goda kyrkomusiken,
i bibelns ord, i gudstjänsten och i kyrkans gemenskap; i allt detta blir det tydligt: Du är inte ensam. Gud, som ville ditt liv, är med dig, går vid din sida. Alltid

*Ett utdrag från artikeln som går att läsa i lokaltidningen Malmö Centrum; Malmö Söder; Malmö Väster; Malmö Öster; Limhamn/Bunkeflo  med utgivningsdatum 25 mars

Musik i Svenska kyrkan Malmö

Kultur i Svenska kyrkan Malmö

Här hittar du kalendern för kulturevent i Svenska kyrkan Malmö