En hög med knäckebröd. I bakgrunden anas en semla.
Foto: Magnus Aronson /Ikon

Fastan

Ändrad

Den kristna fastan pågår i 40 dagar, mellan askonsdagen och stilla veckan. 2023 innebär det perioden 22.e februari till påskafton 8 april. Under fastan tänker vi på Jesus som gick genom lidandet och döden mot uppståndelse och ett nytt liv.

Den kristna fastan

Inom kristendomen finns två fasteperioder. Den första perioden infaller under advent. Den andra, den största, infaller 40 dagar före påsk och pågår från askonsdagen till påskafton. Under påskfastan tänker vi på Jesus som gick genom lidandet och döden mot uppståndelse och ett nytt liv.

På söndagarna bryts fastan. Det är fortfarande fastetid men söndagarna får innehålla det man väljer bort under övriga fastan.

En tid för att avstå till förmån för någon annan

Den kristna fastan innebär inte bara att avstå från viss mat utan kan lika gärna handla om att avstå från andra vanor vi har. Det kan till exempel handla om att avstå från att titta på tv, slösurfa på mobilen eller shoppa. På så sätt får vi utrymme att sätta fokus på Gud, ge mera tid för bön, bibelläsning och tid med Gud.

Fastan blir ett "redskap” som hjälper oss att skala av och skala ner, att fokusera våra tankar och lyssna inåt för att komma närmare Gud. Det handlar om att stanna upp, tänka igenom vårt liv och våra prioriteringar. Vad har jag i överflöd och vad kan jag avstå ifrån till förmån för någon annan? Det är en tid för att förlåta, ge och att hjälpa vår nästa. Genom att sätta oss själva och våra behov åt sidan kommer vi närmare Gud och kan lättare höra vad Gud vill med våra liv.  

Under fastan pågår Act Svenska kyrkans fasteaktion. För andra året i rad är temat för Fasteaktionen "Dela lika under samma himmel". Med detta tema vill vi uppmärksamma den orättvisa fördelningen av resurser som gör att över 800 miljoner människor går hungriga. Fasteaktionen börjar fastlagssöndag 19.e februari och slutar palmsöndag 2 april. 

Fastan börjar på askonsdagen

Fastan börjar på askonsdagen, i år 22 februari. I många kyrkor firas det denna dag askonsdagsmässa, en särskild gudstjänst med nattvard.  Askonsdagen har fått sitt namn efter en gammal kristen sedvänja att strö aska på dem som kom till kyrkan och lyfte fram sina synder. Än i dag kan du som gudstjänstdeltagare få ett kors av aska tecknat på din panna eller din hand i askonsdagsmässan. Korset symboliserar Jesus vandring mot korset och vandringen genom död till nytt liv.  Askondagens mässor hittar du i kalendern nedan.

Dela lika under samma himmel

* 110 kronor räcker till exempel till en matkasse för en familj på Filippinerna i en vecka.

Läs mer och ge en gåva

FAKTA: Act svenska kyrkans fastekampanj "Dela lika under samma himmel”

Act Svenska kyrkan Fasteaktion

Årets fasteaktion i Act Svenska kyrkan heter ”Dela lika under samma himmel”. Med den vill Act Svenska kyrkan uppmana till en mer rättvis värld där alla människor kan äta sig mätta. Mat är en mänsklig rättighet, ändå går miljoner människor på jorden hungriga. Att dela med sig har aldrig varit viktigare. Act Svenska kyrkan arbetar med partners över hela världen för att främja en hållbar och rättvis matförsörjning.

Gåvorna som samlas in under fastekampanjen används där behoven är som störst.

Dela lika under samma himmel, swisha halva matkassen
till 900 1223.

Fördjupning

Solnedgång vid vattnet. Skog i bakgrunden.

Röster i fastan

Här har vi samlat några tankar som du kan bära med dig under fastan. Prova att ta med dig ett av dessa citat varje dag och se hur det kan påverka din vardag.

Fat fyllda med semlor.

Fastlagen – dagarna före fastan

Fastlagen är tre festdagar innan fastan börjar. Förr var det ett sätt att äta upp sig innan den 40 dagar långa fastan. Fastlagen avslutas på fettisdagen då många firar genom att äta en fastlagsbulle eller semla.

Ett kors står i ett fönster.

Askonsdagen

Efter tre dagar av fest och förberedelser som avslutas på fettisdagen börjar fastan på askonsdagen och pågår ända fram till påsk. I många kyrkor firas askonsdagsmässa, som är en gudstjänst, med nattvard.