Bibel
Foto: Linda Mickelsson /Ikon

Andlig fördjupning

Det finns alltid mer att utforska, upptäcka och fördjupa sig i. Dels när det gäller Bibeln, dels i dig själv och din relation till Gud. Fosie kyrka erbjuder dig att utforska kristen tro genom bibelsamtal, andlig vägledning i ignatiansk anda samt retreat.

Digitalt bönemöte i ”lilla fastan”

lilla fastan är en förberedelse och fördjupning inför julen

I advent går vi in i det som kallas ”lilla fastan”. Det fungerar som en förberedelse och en fördjupning inför Jesu födelse. Under lilla fastan får vi möjlighet att lämna det gamla bakom oss och ta emot ankomsten av det nya – som en fördjupad upplevelse av kyrkoåret, kan man säga.

Digitala träffar via zoom

Vi träffas digitalt varje lördag via Zoom. Det blir en vägledd bibelmeditation och det gör inget alls om du inte har någon tidigare erfarenhet, det är för alla!

Känner du dig nyfiken och vill veta mer, eller vill du anmäla dig direkt så hör av dig till prästen Therese Jadeland, se kontaktuppgifter längre ner på sidan. Du kan få en länk till bönemötet av henne.

Träffar varje lördag kväll i advent

Vi träffas digitalt via Zoom, med start lördagen 28 november. Sedan träffas vi varje lördag fram till 19 december, som är avslutande tillfälle. Alla träffar sker kvällstid, kl. 20.00.

Andlig vägledning i ignatiansk anda

Ibland kan vi behöva en vägledare som vandrar med oss och ger oss stöd. Medvandrarens främsta uppgift är att lyssna, se och stödja din längtan och erfarenhet av Guds närvaro.

Allt börjar med ett samtal, med utgångspunkt från där du befinner dig i tro och liv. Bibeln används som guide och kompass. Din Gudsrelation står i fokus och vägledaren föreslår bibeltexter du kan använda i din bön. Du och vägledaren hjälps åt på många olika sätt med att lyssna och se Guds närvaro i dina egna upplevelser.

Läs mer om andlig vägledning i ignatiansk anda

För mer information, kontakta Therese Hillgrund. Se längre ner på sidan för kontaktuppgifter.

Öppna bibelsamtal

Varannan torsdag eftermiddag träffas en bibelsamtalsgrupp i Fosie kyrka. Hit är du som vill reflektera över och diskutera kommande söndags bibeltext välkommen. Bibelsamtalen kan hjälpa dig att lära dig mer om Jesus, om kristen tro och om Bibeln. Du behöver inte föranmäla dig. För aktuella datum och tider, se kalendern på startsidan

Kontakta samtalsledare Ragnhildur Jónasdóttir om du är intresserad av att vara med, men inte kan komma på dagtid,  så försöker vi lösa det tillsammans på bästa sätt.

Tre-dagars sommarretreat på Äspögården

Onsdag 7 juli till söndag 11 juli 2021 arrangerar Fosie kyrka en retreat för dig som längtar efter att fördjupa din kristna tro eller står inför ett större livsval.

En retreat i ignatiansk anda

Denna tre-dagarsretreat följer en andlig tradition med utgångspunkt i Ignatius av Loyolas andliga övningar. I det dagliga samtalet med vägledaren får du möjlighet att samtala om vad som händer i bönen. Tyngdpunkten ligger på det egna inre samtalet med Gud. Den tystnad och stillhet som råder under dagarna ger möjlighet till det inre lyssnandet. Vägledare är Elna Andersson och Therese Hillgrund.  Du behöver inte ha tidigare erfarenhet av retreater. Retreaten Covid-19 anpassas i enlighet med gällande restriktioner.

Pris

Retreaten kostar 3 500 kr. Du står själv för transport till och från Äspögården. Det finns dock möjlighet att bli upphämtad i Smygehamn för vidare transport till Äspögården om så önskas. Du tar dig lättast med kollektivtrafik från Malmö med tåg till Trelleborg och därefter byte till buss till Smygehamn.

Datum

Retreaten börjar på onsdag 7 juli 2021 kl. 17 och avslutas följande söndag 11 juli kl. 9.

Anmäl dig till Therese Hillgrund.

Therese Hillgrund

Präst, Fosie kyrka

Ragnhildur Jónasdóttir

Präst, Fosie kyrka

Beställ broschyren Andlig fördjupning

Framsidan på broschyren Andlig fördjupning
Foto: Svenska kyrkan Malmö

I broschyren Andlig fördjupning hittar du information om hur du kan lära dig mer om kristen tro i Malmös kyrkor. Broschyren kan hämtas i kyrkan, läsas via issuu.com eller beställas i tryckt form via kommunikation.malmo@svenskakyrkan.se

Döpas som vuxen

Det finns ingen åldersgräns för dop

I Sverige är det vanligast att man döps som barn, men det finns ingen åldersgräns för dop. Många döps också som unga i samband med konfirmation eller i vuxen ålder.

En gång döpt, alltid döpt

Genom dopet blir du medlem i Svenska kyrkan. Många döps därför i samband med att de ansöker om att få bli medlemmar i kyrkan. Är du tidigare döpt i annat ett kristet samfund behövs inget nytt dop. Ett kristet dop gäller alltid. Om du vill kan du be om en ceremoni där du får bekräfta ditt dop.

Frågor kring att döpas som vuxen

För mer information om att döpas som vuxen, kontakta Svenska kyrkan Malmös växel 040-27 90 00 och be att få prata med en präst.