Någon öppnar en bibel.
Foto: Linda Mickelsson /Ikon

Andlig fördjupning

Det finns alltid mer att utforska, upptäcka och fördjupa sig i. Dels när det gäller Bibeln, dels i dig själv och din relation till Gud. Fosie kyrka erbjuder dig att utforska kristen tro genom bibelsamtal, andlig vägledning i ignatiansk anda samt retreat.

Bibelsamtal i Fosie församlingsgård

Vi fortsätter att läsa Charlotte Frycklunds bok om ”Kvinnor i Bibeln”; 101 möten med kända och okända systrar. Genom dessa möten lär vi känna Bibelns kvinnor samtidigt som vi leds genom Bibelns stora berättelser och får insikter om våra egna liv. Vi bjuder på fika.
Torsdagar kl. 13.30–15:
1/9, 15/9, 29/9, 13/10, 27/10, 10/11, 24/11 och 8/12
Föranmälan krävs och görs till Ragnhildur Jónasdóttir. För kontaktuppgifter, se nedan.

Upprättelseandakt med eftersits

Första tisdagen i månaden 6/9, 4/10, 1/11, 6/12 kl. 18-20.30
Kvällen inleds kl. 18.00 med en upprättelseandakt i Fosie kyrka. Därefter efterföljande samtal och kreativa uttryck i församlingsgården utifrån temat upprättelse. Varje träff är fristående så kom så få eller så många gånger du vill. Ingen föranmälan.
Information: Ebba Älverbrandt. För kontaktuppgifter, se nedan.

Förtroliga samtal om meningen med livet

Torsdag 6/10 och 1/12 Kl. 17-18.30
Vi träffas två gånger under höstterminen 2022 i Fosie församlingsgård och pratar om meningen med livet och delar tankar och funderingar kring det. Vi tar hjälp av bibliska texter, dikter, litteratur och av vår egen personliga erfarenhet.
Det bjuds på macka, kaffe och te.
Anmälan görs till Ragnhildur Jonasdottir. För kontaktuppgifter, se nedan.

Mässa, soppa och föredrag

Med Gud lever vi utan Gud

Söndag 18 september 2022 kl. 11 mässa, kl. 12.30 föredrag.
Dagen inleds med högmässa kl. 11 i kyrkan. Efteråt bjuds det på soppa och kaffe i Fosie församlingsgård. Kl.12.30 föreläser biskop emeritus Martin Lind utifrån sin bok ”Med Gud lever vi utan Gud”, skriven med inspiration från den kända teologen Dietrich Bonhoeffer. Lind berättar om Bonhoeffer och det mänskliga livets djupaste dimensioner och sökandet efter gemenskapen med Gud.
Möjlighet till frågor efteråt. Ingen föranmälan.

Vem såg mig då?

Söndag 30 oktober 2022 kl. 11 mässa, kl. 12.30 föredrag
Dagen inleds med högmässa kl. 11 i kyrkan. Efteråt bjuds det på soppa och kaffe i Fosie församlingsgård. Kl. 12.30 Prästen och konstnären Kent Wisti och studentprästen och skribenten Susanne Dahl samtalar om och utifrån sin film ”Vem såg mig då?”. Hör om oss rolösa, som bär på smärta, som sörjer, som bär på skuld över allt det som inte blev och i allt detta möter vi trösteänglarna som bär oss.
Möjlighet till frågor efteråt. Ingen föranmälan.

Månadens psalm

Tre torsdagar under hösten 2022 har du chansen att lära dig mer om en viss psalm: Torsdag kl. 14: 22/9, 20/10 och 17/11
Vi sjunger och pratar om text, teologi, människosyn, psalmförfattare, kompositör och musik/melodi. Vilken relevans har denna psalm i vårt liv idag? Det bjuds på fika.
Ingen anmälan, alla är varmt välkomna.
Ledare: Ragnhildur Jónasdóttir, präst och Bertil Pålsson, organist.

Beställ broschyren Andlig fördjupning

Foto: Svenska kyrkan Malmö

I broschyren Andlig fördjupning hittar du information om hur du kan lära dig mer om kristen tro i Malmös kyrkor. Broschyren kan hämtas i kyrkan, läsas via issuu.com eller beställas i tryckt form via kommunikation.malmo@svenskakyrkan.se  .

Text insprängd i asfalten.

Andlig fördjupning i Svenska kyrkan Malmö

Svenska kyrkan Malmö erbjuder flera olika vägar och möjligheter för dig som är nyfiken på kristen tro och vill fördjupa dig i din andlighet, till exempel bibelgrupper, pilgrimsvandringar, meditation, bibliodrama, kurser i enneagrammet, retreater och katekumenat.

Ung kvinna med hörlurar lyssnar på mobilen.

Tid med Gud hemma

Det finns många appar och poddar med kristen inriktning, gratis att ladda ner eller lyssna på där appar och poddar finns. Svenska kyrkan har också ett eget Spotifykonto med spellistor på olika teman. SVT och Sveriges radio sänder helgmålsringning och gudstjänster.

Kugghjul i en klocka

Kyrkoåret

Kyrkoåret är kyrkans egen kalender. Olika bibeltexter är kopplade till de olika veckorna i kalendern. Den första dagen i kyrkoåret är söndagen den första advent.

En bibel ligger uppslagen på ett bladguldsmyckat altare.

Kyrkoårets bibeltexter

Läs bibeltexterna för de olika helgdagarna under kyrkoåret.

Döpas som vuxen

Det finns ingen åldersgräns för dop

I Sverige är det vanligast att man döps som barn, men det finns ingen åldersgräns för dop. Många döps också som unga i samband med konfirmation eller i vuxen ålder.

En gång döpt, alltid döpt

Genom dopet blir du medlem i Svenska kyrkan. Många döps därför i samband med att de ansöker om att få bli medlemmar i kyrkan. Är du tidigare döpt i annat ett kristet samfund behövs inget nytt dop. Ett kristet dop gäller alltid. Om du vill kan du be om en ceremoni där du får bekräfta ditt dop.

Frågor kring att döpas som vuxen

För mer information om att döpas som vuxen, kontakta Svenska kyrkan Malmös växel 040-27 90 00 och be att få prata med en präst.

Konfirmeras efter åttan eller som vuxen

Blev du inte konfirmerad som tonåring? I din församling erbjuds alltid en möjlighet att konfirmeras som vuxen.