Någon öppnar en bibel.
Foto: Linda Mickelsson /Ikon

Andlig fördjupning

Det finns alltid mer att utforska, upptäcka och fördjupa sig i. Dels när det gäller Bibeln, dels i dig själv och din relation till Gud. Fosie kyrka erbjuder dig att utforska kristen tro genom bibelsamtal, andlig vägledning i ignatiansk anda samt retreat.

Bilden visar en kvinna sittande på stranden och som skriver i anteckningsblock

Write Your Self - att skriva för att läka

Att sätta ord på din egna berättelse kan vara ett sätt att komma vidare efter trauma och svåra upplevelser. Skrivkursen Write Your Self inleds med två skrivaftnar i Fosie församlingsgård. Övernattning 16-18 juni på Äspögården. Inga förkunskaper och utan kostnad. Anmäl dig senast 8 maj

Bibelsamtal i Fosie församlingsgård

Vi läser och samtalar kring den kommande söndagens bibeltexter från Gamla testamentet, de nya testamentliga breven och evangeliet. I vilken tid och rum utspelar sig textens händelser och vad kan de betyda för oss idag och hur kan de ge oss insikter om våra egna liv. Vi bjuder på fika. 
Torsdagar kl. 13.30–15. 8/12,

Vårens datum

 • 19 januari
 • 2 februari
 • 16 februari
 • 2 mars
 • 16 mars
 • 30 mars
 • 13 april
 • 27 april
 • 11 maj

  Föranmälan krävs och görs till Ragnhildur Jónasdóttir. För kontaktuppgifter, se nedan.

Upprättelseandakt med eftersits

Första tisdagen i månaden

 • 7 februari – Kroppens klokhet
 • 7 mars – Inre kompass
 • 4 april - Från död till liv 
 • 2 maj - Växtplats 


Kvällen inleds kl. 18.00 med en upprättelseandakt i Fosie kyrka. Därefter efterföljande samtal och kreativa uttryck i församlingsgården utifrån temat upprättelse. Varje träff är fristående så kom så få eller så många gånger du vill. Ingen föranmälan.
Information: Ebba Älverbrandt. För kontaktuppgifter, se nedan. 

Mässa, soppa och föredrag

”Från Paulus till Konstantin - Hur kyrkan blev till”

Bibelns dag söndag 22/1  kl. 11 mässa, kl. 12.30 föredrag.
Bibelns dag inleds med högmässa kl. 11 i kyrkan. Efteråt bjuds det på soppa och kaffe i Fosie församlingsgård. Kl.12.30 föreläser Samuel Rubenson, professor i kyrkohistoria vid Lunds universitet och präst i Svenska kyrkan om den kristna kyrkans framväxt och den tidiga kristenheten. Vi får höra om de första orientaliska kyrkornas tro och liv och om aposteln Paulus som spelade en mycket stor roll för utformningen och spridningen av den tidiga kristendomen.

Möjlighet till frågor efteråt. Ingen föranmälan.
Information: Ragnhildur Jonasdottir. För kontaktuppgifter, se nedan. 

”Att leva med Maria ”

Jungfru Marie bebådelsedag söndag 26 mars 2023 kl. 11 mässa, kl. 12.30 föredrag.
Dagen inleds med högmässa kl. 11 i kyrkan. Efteråt bjuds det på soppa och kaffe i Fosie församlingsgård. Kl. 12.30 föreläser nunnan Sr. Céline Spitz från Sankt Dominikus klostret i Rögle om hur det är att leva med jungfrun Maria och om hennes betydelse för den kristna kyrkans tro och liv.
Maria Jesu moder är det främsta helgonet inom den romersk-katolska och den ortodoxa kyrkan och har genom tiderna vördats som Guds heliga moder och förmedlare av all nåd.

Möjlighet till frågor efteråt. Ingen föranmälan. 
Information: Ragnhildur Jonasdottir. För kontaktuppgifter, se nedan. 

Månadens psalm

Två torsdagar 2023, 23 februari och 20 april kl 13.30-14.30
Vi sjunger psalm och pratar om text, teologi, människosyn, psalmförfattare, kompositör och musik/melodi. Vad betyder denna psalm för oss idag och vilken relevans kan denna psalm ha i vårt liv idag? 
Ingen anmälan, alla är varmt välkomna. 
Ledare: Ragnhildur Jónasdóttir, präst och Bertil Pålsson, organist.
Information: Ragnhildur Jonasdottir. För kontaktuppgifter, se nedan.

Beställ broschyren Andlig fördjupning

Foto: Shutterstock

I broschyren Andlig fördjupning hittar du information om hur du kan lära dig mer om kristen tro i Malmös kyrkor. Broschyren kan hämtas i kyrkan, läsas via issuu.com eller beställas i tryckt form via kommunikation.malmo@svenskakyrkan.se  .

Relaterad information

Text insprängd i asfalten.

Andlig fördjupning i Svenska kyrkan Malmö

Svenska kyrkan Malmö erbjuder flera olika vägar och möjligheter för dig som är nyfiken på kristen tro och vill fördjupa dig i din andlighet, till exempel bibelgrupper, pilgrimsvandringar, meditation, bibliodrama, kurser i enneagrammet, retreater och katekumenat.

Ung kvinna med hörlurar lyssnar på mobilen.

Tid med Gud hemma

Det finns många appar och poddar med kristen inriktning, gratis att ladda ner eller lyssna på där appar och poddar finns. Svenska kyrkan har också ett eget Spotifykonto med spellistor på olika teman. SVT och Sveriges radio sänder helgmålsringning och gudstjänster.

Närbild på en väggklocka som visar tiden en minut i tolv.

Kyrkoåret

Kyrkoåret är kyrkans egen kalender. Olika bibeltexter är kopplade till de olika veckorna i kalendern. Den första dagen i kyrkoåret är söndagen den första advent.

En bibel ligger uppslagen på ett bladguldsmyckat altare.

Kyrkoårets bibeltexter

Läs bibeltexterna för de olika helgdagarna under kyrkoåret.

Döpas som vuxen

Det finns ingen åldersgräns för dop

I Sverige är det vanligast att man döps som barn, men det finns ingen åldersgräns för dop. Många döps också som unga i samband med konfirmation eller i vuxen ålder. 

En gång döpt, alltid döpt

Genom dopet blir du medlem i Svenska kyrkan. Många döps därför i samband med att de ansöker om att få bli medlemmar i kyrkan. Är du tidigare döpt i annat ett kristet samfund behövs inget nytt dop. Ett kristet dop gäller alltid. Om du vill kan du be om en ceremoni där du får bekräfta ditt dop.

Frågor kring att döpas som vuxen

För mer information om att döpas som vuxen, kontakta Svenska kyrkan Malmös växel 040-27 90 00 och be att få prata med en präst.

Konfirmeras efter åttan eller som vuxen

Blev du inte konfirmerad som tonåring? I din församling erbjuds alltid en möjlighet att konfirmeras som vuxen.