Trion som uppträdde på Church Keys - Kyrkorock: Elin EllyEve Svensson, Loney Dear och Pernilla Andersson.
Foto: Maria Lundström

Kyrkorock fyllde 1800-talskyrkan

Nyhet Publicerad Ändrad

Syftet med Church Keys - Kyrkorock är att fylla underutnyttjade kyrkor med musik, erbjuda spännande spellokaler för både kända och okända artister och att få nya grupper att upptäcka det fantastiska kyrkliga kulturarvet. Förhoppningarna infriades med råge under konsertkvällen i Ignaberga nya kyrka 24 september 2022.

Church Keys - Kyrkorockskonsert 

Soundcheck med artisterna är klar. Inne i Ignaberga nya kyrka stiger sorlet. Snart Church Keys - Kyrkorockkonsert! På scen denna afton: Elin EllyEve Svensson, Loney Dear och Pernilla Andersson.

Planeringen för konsertkvällen den 24 september, som pågått länge, är ett samverkansprojekt mellan Hässleholms församling, Lunds stift och studieförbundet Sensus.

Först ut som akt nummer ett uppträder Elin EllyEve Svensson, bördig från Kristianstad, Sveriges svar på Chaka Khan. EllyEve har körat på Allsång på Skansen och för artister som Carola, Lisa Nilsson och Erik Gadd.

- Gospel ligger mig så varmt om hjärtat. En av mina förebilder sedan tonåren är Aretha Franklin. Henne upptäckte jag på Kristianstads bibliotek och kunde inte få nog.

EllyEve med band och två körsångerskor inleder med att framföra just en låt av favoriten, gospelgiganten och legendaren Aretha. Applåderna vill inte ta slut när bandet väl tackar för sig. Vi har fått en skön och grymt svängig dos gospel, soul och rhythm’n blues.

Hör en knappnål falla

Efter mingel och fika på kyrkbacken och i serveringstältet intar Loney Dear scenen på Church Keys – Kyrkorock. Loney Dear, Emil Svanängen, är sångare, låtskrivare och multi-instrumentalist. Man kan höra en knappnål falla i Ignaberga nya kyrka när artisten spelar.

När Loney Dear var med på tv-programmet Jills Veranda trollband han bland annat med sin psalmsång. Rösten når innanför skalet på den mest hårdhudade och vi bjuds på en annorlunda och magisk musikupplevelse. 

Sist men inte minst träder Pernilla Andersson, en av våra mest folkkära och respekterade artister, in framför altaret och fattar mikrofonen. Tillsammans med gitarristen Fredrik Rönnkvist bjuder hon på den sista akten.

Personlig och stark resa 

Pernilla tar med oss på en berörande och personlig resa i ord och musik. Öppenhjärtligt och kryddat med humor. Det handlar om kärlek och sorg – barnafödande, giftemål, skilsmässa och död. Pernillas älskade pappa dog 2019 av alzheimers sjukdom och hon sörjer ännu. Publiken svarar upp med rungande applåder. 

Efter Pernilla Anderssons bejublade och avslutande extranummer samlas alla artister och medverkande på scen. Kyrkomusikern Mattias Vad Jensen som hållit ihop arrangemanget tackar och tar farväl. Kvällen är fortfarande mild och klockan närmar sig tioslaget. Instrumenten plockas ner. 1800-talskyrkan töms. Några dröjer sig kvar på kyrkbacken.

Bland dem far och dotter, Bert och Anna Wåhlin. Anna sjunger i kyrkokören i Hässleholm och tipsades om kvällen av sin körledare Mattias Vad Jensen.

- Jag är glad att vi gick hit ikväll. Kyrkorummet är akustiskt sett perfekt för konserter och stämningen var god. Elin EllyEve Svensson med band var skickliga och jag trollbands av Loney Dear. Pernilla Andersson knöt ihop kvällen på ett fint sätt med sin personliga touch. Det gjorde mycket att hon berättade om sina erfarenheter mellan låtarna, sammanfattar Anna Wåhlin.

Publiken med på noterna 

- För min del tycker jag att det stegrade sig under kvällen och blev bättre och bättre. Pernilla Andersson engagerade verkligen oss i publiken. Vi hoppas att ni fortsätter med det här projektet. Då kommer vi tillbaka, påpekar Bert Wåhlin.  

Backstage står artisterna i en klunga och pratar om kvällen: 

- Det här är ett superbra och roligt initiativ, så genomtänkt och bra! Må det leva länge och få fortsätta, konstaterar Elin EllyEve Svensson.

Hur summerar du att vara med på Church Keys - kyrkorock? 

- Jag känner tacksamhet för den här pushen. Det är inte så ofta jag framträder med mitt eget material. Det är mer nervöst än något annat, men det framkallar det innersta i mig.

- Att sjunga i kyrkan är alltid en häftig upplevelse. En coolare scen får man leta efter. Som prästdotter är jag uppvuxen i kyrkan, jag är trygg och väldigt bekväm i rummet. Jag uppträder ofta i mammas kyrka, Heliga Trefaldighet i Kristianstad där min mamma är kyrkomusiker. Även min lillasyster sjunger och ibland gör vi det alla tre tillsammans. Det är fantastiskt!

- Att sjunga är meningen med livet. Att ha fått en gåva att uttrycka sig på är en blessing, sammanfattar Elin.

Fokus på det heliga

Loney Dear, Emil Svanängen, nickar instämmande:

- Arrangemanget är välordnat och trevligt och jag uppskattar medmusikanterna. Jag fick kontakt med publiken under spelningen och känner mig nöjd med kvällen. Hänget på kyrkbacken var kul och härligt.

- Jag tycker väldigt mycket om, ja, jag till och med föredrar att spela i kyrkor. I kyrkorummet finns ett förinställt fokus på det heliga, berättar Emil som är uppvuxen i frikyrkan.

Artisternas transport är redo för avfärd, men först några ord med Pernilla Andersson. Hon tycker att Church Keys – Kyrkorock var en fin och speciell upplevelse som triggar många minnen.  

- En liten, liten flisa av dig själv lämnar du på varje plats som du bor. Jag är uppvuxen här i bygden. Pappa hade en musikaffär och mamma sjöng i Hässleholms storband. Idag har jag bland annat påmints om skolavslutningarna i kyrkan inne i stan. Jag kommer särskilt ihåg hur mina rosa skor klapprade mot kyrkgolvet, berättar Pernilla.

Du har en stark närvaro när du står på scen och dina texter är poetiska. 

- Det var först när jag var i 30-årsåldern som jag fann modet och kunde släppa fram det poetiska, men ord och musik hör tätt ihop för mig.

Vad ger det dig att sjunga?

- Musiken är mina livskryckor. Jag hade inte klarat dalarna och topparna utan den.   

maria.c.lundstrom@svenskakyrkan.se

FAKTA

  • Church Keys - Kyrkorock 2022 är ett samarrangemang mellan Hässleholms församling, Lunds stift och studieförbundet Sensus. Tack till publiken och tack till involverade i projektet, inte minst alla goda ideella krafter i församlingen.
  • Se bildspelet från konsertkvällen! 
  • Syftet med Church Keys - Kyrkorock är att fylla underutnyttjade kyrkor med musik, erbjuda spännande spellokaler för både kända och okända artister och att få nya grupper att upptäcka det fantastiska kyrkliga kulturarvet.