Foto: Anders Gustafsson

Aktuellt nu

Vad händer på kyrkogårdarna just nu? Följ vårt nyhetsflöde!

- Att kremeringarna ökar är en tydlig trend

Sveriges radio P4 Norrbotten mötte Luleå domkyrkoförsamlings kyrkogårdchef Fredrik Lundberg för att tala om att allt fler väljer kremering framför kistbegravning.

Sommarjobba på kyrkogårdarna

Välkommen att söka sommarjobb på kyrkogårdarna i Luleå domkyrkoförsamling för sommarperioden 2023!

Trasig belysning i kvarter 26 A och 26 B

Strålkastarna som lyser upp träden i kvarter 26 A och 26 B på Örnäsets kyrkogård är just nu ur funktion.

Kyrkogårdsskötsel som värnar miljön

Eldrivna åkgräsklippare, HVO-bränsle och ledbelysning. Det är bara några av de miljöanpassningar som just nu genomförs inom kyrkogårdsverksamheten i Luleå domkyrkoförsamling. Driftledare Peder Pallin: - En grön omställning är något vi arbetar medvetet för. Läs också om hur du som kyrkogårdsbesökare kan bidra till kloka miljöval till utsmyckning kring graven med mera.

Nya ekonomibyggnaden på Innerstadens kyrkogård invigd

Torsdagen den 8 september invigdes vår nya miljöanpassade ekonomibyggnad på Innerstadens kyrkogård. Maskinhallen gjordes om till festvåning och Yvonne Stålnacke, ordförande i kyrkorådet, höll ett invigningstal.

- Jag kommer att kämpa med gråten

Fredagen den 19 augusti invigs den nya Minneslunden för våra små på Örnäskyrkogården. Luleå domkyrkoförsamlings landskapsingenjör Ann-Sofie Molin har planerat platsen så att den ska passa familjer som vill gå hit och sörja - med fokus på barnen. Anders Stefansson, initiativtagare till minneslunden, ser mycket fram emot att presentera den för Luleåborna. - Det är en stark känsla att få förverkliga det som jag började planera för mer än 10 år sedan, jag kommer att få kämpa med gråten vid invigningen.

- Formen ska ses som en stiliserad bild av tröst

Tre konstnärer från Konstskolan, Sunderby folkhögskola har i dagarna färdigställt den två meter höga träskulpturen som ska pryda Örnäskyrkogårdens nya Minneslund för våra små som invigs fredagen den 19 augusti. "Att skapa i ett material som ska klara väder och vind många år framöver har varit en utmaning. Vi hoppas att vår skulptur ger association till den vuxna människan och barnet tillsammans" säger konstnärerna inför invigningen.

Utgrävning på domkyrkoplan

Måndagen den 13 juni startar en arkeologisk förundersökning vid Kyrkoplanen 1 med anledning av att Luleå Domkyrkoförsamling planerar att återställa den historiska utemiljön på kyrkogården kring Luleå domkyrka. - Nu börjar vi resan med att göra domkyrkoplan till en mer tillgänglig plats med exempelvis gångstigar, säger kyrkogårdschef Fredrik Lundberg.