Bröllop - boka & läs mer

"Och störst av allt är kärleken". Att gifta sig är något stort. Man får dela sin kärlek till sin partner med familj, släkt och vänner. Att planera ett bröllop kan vara en stor uppgift. Här hittar du onlinebokning, information om till exempel psalmer och kontaktuppgifter som gör planeringen lite lättare. Vi ses i kyrkan!

Boka in ett bröllop

Det gick så smidigt att göra bokningsförfrågan när det passade oss. Superbra med 3d-rundvandringen av kyrkan också!

Om du vill boka ett bröllop kan du använda formuläret nedan elle ta kontakt med expeditionen för att hitta ett ledigt datum i någon av de sju kyrkor som finns i Löftadalens pastorat. Om du har frågor kring själva bröllopsgudstjänsten kan du kontakta någon av våra präster.

Kontakta os för att boka in ett bröllop

Vilken kyrka önskar du helst

Här hittar du information om:

Bröllopets betydelse

Vigselns kärna uttrycker man med läsning av bibelord, brudparets löften ”inför Gud och i denna församlings närvaro”, bönen över ringarna och välsignelsen över brudparet. Att vigas i kyrkan med bön och Guds välsignelse stärker gemenskapen och samhörigheten.

Vigselceremonin

Vigselns texter är naturligtvis centrala. Kristus som förebild förmänskliga relationer talar inte bara om själva kärleken utan även om jämställdhet mellan alla människor. Alla är vi ett i Kristus! Alla är vi lika mycket värda. Makarna delar på livet, ansvaret, föräldraskapet och så vidare. Ett annat viktigt perspektiv i texterna är friheten. Människan fria vilja är väsentlig i den kristna tron och det gäller även vid vigseln. Båda parterna uttalar högt, så att församlingen hör det, att de vill gifta sig med den andre. Gemenskapen bygger på ömsesidig frivillighet. I vigselritualen lovar man också varandra omsorg – att älska i nöd och lust, att bära varandras bördor.

Ringarna

Vigselringen ingår i den kyrkliga vigselceremonin. Det vanligaste är att bruden får en ring av guld av brudgummen, men om man vill att båda ska få en ring går det också bra. Ringarna behöver naturligtvis inte vara av guld. Ringen med sin slutna cirkel är i sig en urgammal symbol för evighet och eviga förbund. Det äkta guldet symboliserar äkta kärlek som aldrig rostar. Innan ringen sätts på brudens finger läser prästen en bön över den och brudparet håller gemensamt i ringen medan de uttalar sina löften. I Sverige bärs ringen normalt på vänstra handens ringfinger då man förr trodde att det gick ett blodkärl därifrån direkt till hjärtat.

Välsignelse över borgerligt ingånget äktenskap

Par som valt att gifta sig borgerlig önskar kanske också kyrkans välsignelse. Då kan man följa samma ordning som vigselgudstjänsten, men man går förbi Frågorna, Löftena , Ringväxlingen och Tillkännagivandet.

Val av musik

Att välja psalmer, musik och text till vigseln är att sätta sin personliga prägel på ceremonin. Här hittar ni ett urval som inspiration när ni planerar ert bröllop.
Tänk på att kontrollera med kantorn eller den som ska framföra musiken att de kan spela de psalmer och den musik som ni valt.

Psalmer

Psalmerna får gärna tala om kärlek mellan människor och mellan Gud och människorna. Det kan också vara trevligt att välja en psalm som anknyter till årstiden, till exempel en sommarpsalm eller julpsalm.

Psalm 82 - Gud, se i nåd till dessa två
Psalm 84 - Vi lyfter våra hjärtan
Psalm 85 - Som mannen och kvinnan i glädje tillsammans
Psalm 289 - Guds kärlek är som stranden
Psalm 411 - Gud har omsorg om vårt släkte
Psalm 791 - Du vet väl om att du är värdefull
Psalm 199 - Den blomstertid nu kommer
Psalm 200 - I denna ljuva sommartid
Psalm 754 - När dagens fylls av fågelsång
Psalm 751 - O, vad världen nu är skön
Psalm 201 - En vänlig grönskas rika dräkt
Psalm 297 - Härlig är jorden
Psalm 903 - Jag tror att Gud är kärleken

In- och uttågsmusik
Här är några vanliga marscher vid brudparet in- och uttåg i kyrkan:

Brudmarsch till Per och Anna – Orsa spelmän
Bröllopsmarsch ur Bröllopet på Ulfåsa – August Söderman
Intåg i sommarhagen – Wilhelm Pettersson-Berger
Gotländsk bröllopsmarsch – trad.
Jämtländsk bröllopsmarsch - trad
Leksands brudmarsch - trad
Bröllopsmarsch ur En Midsommarnattsdröm – F Mendehlsson
Bröllopsmarsch ur Lohengrin – R Wagner
Sinfonia di Chiesa - J H Roman