Dop - boka & läs mer

Att döpa sitt barn är en högtidlig fest. Familj, släktingar och vänner samlas kring ett litet mirakel. Ofta är det mycket att tänka på i samband med ett dop. Här hittar du bland annat onlinebokning och information som gör det lite lättare att planera. Vi ses i kyrkan!

OBS! På grund av pandemin finns det restriktioner för hur många besökare varje kyrka kan ta in. När du bokar, fråga om vad som gäller för den aktuella kyrkan.

Boka dop

Det var riktigt bra att man kunde titta inne i lokalen vi hyrde via webben!

Om du vill döpa ditt barn tar du kontakt med expeditionen eller använder kalendern nedan. Bra att tänka på innan du bokar in ett dop:

  • ha två till tre möjliga datum då det kan vara fullbokat i kyrkan
  • bestäm vilka som skall vara faddrar
  • fundera på om du vill boka ett församlingshem för att ha dopfest i

Boka dop

Här kan du enkelt se vilka tider som finns lediga för dop och göra en bokningsförfrågan direkt via webben.

Boka här!

Dopets betydelse

Dopgudstjänsten börjar med Guds inbjudan till gemenskap och slutar med välsignelsen som ett uttryck för att Gud vill vara med oss på alla våra vägar. Dopet är också en kallelse till att leva sitt liv i ansvar och omsorg. När vi i livet möter utmaningar, går igenom förändringar eller är med om det som är svårt påminner dopet oss om att det finns en väg som går genom död till liv tillsammans med Jesus. Dopet sker en enda gång men är samtidigt en inbjudan att leva hela sitt liv i dopets mönster – genom liv till död till liv. I Bibeln, i Matteusevangeliet, berättas det om när Jesus efter sin uppståndelse sänder ut sina lärjungar. Han ger dem uppdraget att döpa och lära. Detta uppdrag har vi även nu. Jesus löfte är att vara med oss alla dagar till tidens slut.

Namnet

Sitt namn får man av sina föräldrar som registrerar detta hos folkbokföringen, namnet har man fått innan man döps. Vid dopet nämns man vid alla sina namn, detta för att bekräfta vem det är som döps. Namnet är viktigt och står för den man är som person, och att man är unik. Därför frågar prästen tidigt efter namnet på den som ska döpas. Ibland att man vid dopet skrivs in i Guds stora bok, en bild av att den enskilda människan finns med i ett stort sammanhang och är viktig för helheten.

Festen

Dop är fest! Själva dopgudstjänsten är en fest där vi alla firar att en ny medlem blir en del av vår gemenskap. Ofta vill man fortsätta med ett kalas efteråt. Detta kan göras på ett enkelt sätt och det finns inget som säger att man måste ha en efterfest. Att bjuda in släkt och vänner för att fira dopet har länge varit en tradition. I Löftadalens pastorat finns flera lokaler att hyra för dopkaffe i samband med dop i våra kyrkor, kontakta oss så berättar vi mer.