Ekeby kyrkogård: Samuel Charles

Född i Brooklyn 1890-11-18. Avliden i Truedstorp 1904-10-14. Samuels mamma Johanna Bengtsson var en av de kvinnor som arbetade i Amerika. Samuel uppfostrades av sina morföräldrar i Ekeby men hans mamma återkom till Sverige för att ta hand om sin son då han fick TBC. Gravstenen restes av Samuel Charles moster Matilda, även hon en kvinna som arbetat i Amerika.

Samuel Charles födds i Brooklyn den 18 november 1890 av Johanna Bengtsson. I femårsåldern kom Samuel Charles till Sverige för att uppfostras av sina morföräldrar, modern Johanna var kvar i Amerika. Samuel Charles var en något bråkig pojke, han satte bl a eld på morföräldrarnas hus och mamman kallades till Sverige för att ta hand om sin son. Samuel Charles hade under sin vistelse i Sverige smittats av TBC och kunde inte åka med modern till Amerika och båda stannade då i Ekeby och Truedstorp. Den 14 oktober 1904 avlider Samuel Charles endast 14 år gammal.

Samuel Charles moster Matilda Persson ,som även hon varit i Amerika, kom tillbaka till Ekeby och reste den fina vården över sin systerson. Matilda Persson är också känd för att ha byggt den fastighet som är belägen på Södergatan 19 och som senare blev Hantverkshuset (Info från Siri Sjögren).

Den avbrutna kolonnen symboliserar det avbrutna livet. Särskilt vanlig gravvårdstyp för dem som avlidit i unga år. I kustnära trakter kan pelaren även tolkas som föreställande en avbruten mast.

Den avbrutna kolonnen förekommer i endast ett exemplar på denna kyrkogård, över fjortonåringen Samuel Charles William Larsson.  Kulturhistoriskt värdefull.

(Info från Ekeby församlings inventering av kyrkogården)