Ekeby kyrkogård: August Olsson (1871–1913)

August Olsson föddes i Strövelstorp men flyttad med hustru och barn till Ekeby 1899 då August började arbeta som skorstensmurare på Skrombergaverken. När en kund köpte sten från fabriken för att bygga en skorsten kunde de även köpa tjänstenatt få den murad av Skrombergaverkens egna murare. August arbetade i hela landet och omkom i en arbetsplatsolycka i Stockholm. Vid ett bygge ramlade han ner,fick fotogen som antändes över sig och avled av brännskadorna.

August Olsson föddes 1871 i Strövelstorp. 21 år gammal gifte han sig med Elise Berg och de bodde till att börja med i ängelholm där deras äldsta barn blev födda. August var murarre och när han fick anställning i Danmark 1897 tog han familjen med sig och flyttade dit. Troligtvis handlade arbetet om skorstenar som skulle byggas.

Familjen flyttade till Walleberga 3 i Ekeby och August arbetade som skorstensmurare på Skrombergaverken. När en kund köpte sten från fabriken för att bygga skorsten,kunde de även köpa tjänsten att få den murad av Skrombergaverkens egna murare. Detta ledde till att August kom att arbeta på många olika platser. det finns ett fotografi som är taget i Uddevall, på så vis vet vi att han jobbade där under en period,men han var också i Danmark vid flera tillfällen.

1913 arbetade August med att mura en skorsten i Gäddviken som ligger i Nacka församling i Stockholm. När han var uppe i skorstenensom han höll på att mura,tappade han balansen och ramlade ner. Då han ahde en fotogenlampa i handen gick den sönder vid nedslaget och han fick fotogen över sig. Denna tog fyr vilket ledde till svåra skador. Han kördes till Maria sjukhus där han senare dog. I sjukhusets dödbok står att han avled av tredje gradens brännskador,ådragen genom fotogenantändning.. Skorstenarna som August var med och byggde upp kunde vara upp till 80 meter höga och vid denna tid hade arbetarna sällan någon skyddsutrustning.

Berättar av August och Elise barnbarns barn Leif Thörnqvist som minns att han som liten ibland fick följa med till kyrkogården i Ekeby.