Ekeby kyrkogård: Anders Hallberg

Anders Hallberg 1870-1935 var modellör vid Skrombergaverken och far till Karin Hallberg, sedermera Katja Geiger, som skapade klädmärket "Katja of Sweden".

Gravplats E2 nr 75

Modellör Anders Conrad Hallberg 1870-1935

Hulda Maria Hallberg  1870-1935

Torsten Hallberg 1900-1918

 

Modellör Anders Hallberg anställdes på Skrombergaverken 1892, 22 år gammal, som designerformgivare. Han formgav och tillverkade ett stort antal trädgårdsprydnader som visades på Baltiska utställningen 1914. Först och främst formgav han dock det industriella materialet, både vad gäller husfasader och det som hamnade under jord, rör och sådant. Hallberg ritade flera villor i anslutning till Skromberga gård, bl a den som han själv bodde i och som kallades Hallbergska villan. Hallberg formgav pelarna på framsidan av Ekeby Badhus. Sådana finns även på Stadshuset i Stockholm som också byggdes 1920, samma år som Ekeby Badhus.

Anders Hallberg är far till Karin Hallberg, mer känd som Katja of Sweden. Katja är fördd 1920 och bodde i Skromberga och växte upp i bruksmiljön, till Anders Hallberg pensionerades 1933 då Katja var 13 år. Då flyttade familjen Hallberg till Landskrona. Katja skriver själv i sin självbiografiska bok- Katja of Sweden "Mode och design utan gränser" som utkom 2000 :" Jag älskar hela bruksmiljön...Att växa upp i denna miljö var otroligt inspirerande...Min kärlek till industrimiljöer- ta Gyllen Gripen som gjorde mina skor, MMT som gjorde mina kläder och STOBO som stod för textiltrycken - föddes i Skromberga-Ekeby." 

I tjugo år skapade Katja praktiska och mycket bekväma kläder och skor. Katja of Sweden blev berömt långt utanför Sveriges gränser och blev ett större namn i USA än här hemma. Katja skapade en ny karriär i USA 1977 genom att designa saker för hemmet: handdukar,lakan,tallrikar osv.

Vi som var unga under 60-talet minns hur vackra och bekväma hennes kläder och skor var.

Källa: Billesholmstraktens Hembygdsförenings årsskrift 2004