Foto: Emma Dahlbäck

Förskola och skola

Församlingen har ett samarbete med förskolor och grundskolorna i Hortlax, Bergsviken och byarna men även idrottsklubben i Storfors.

Förskolan

Församlingen och förskolorna möts inför påsk och jul helgerna och händelserna runt påsk och jul berättas med hjälp av dockspel för barnen.

Julvandring

Vänder sig till förskolan. Barnen välkomnas till Tallhedskyrkan. Hit kommer man och får möjlighet att med fantasins hjälp resa i tiden. Tillbaka till år 0 och får uppleva den första julen då Jesus föddes. Vi har med enkla medel i kläder och annan rekvisita försökt återskapa miljöer från den tiden. Barnen reser runt, får träffa bibelpersoner och vara med om händelserna kring julen.

Påskvandring

Går man i årskurs två inbjuds man med sin klass att komma till Tallhedskyrkan för att resa tillbaka i tiden till år 33 för att uppleva vad som hände under påsken i Jerusalem. Spännande möten med olika gestalter som har lyfts ut ur bibeln.

Kyrkdagen

Är en kulturhistorisk dag där årskurs 3 besöker kyrkan och får berättat vad de olika symbolerna betyder. Det hör också till att göra ett besök i en kyrkstuga och fika. Där får de höra berättas om kyrkstugornas tradition.

Bibeläventyr

Bibeläventyr riktar sig till mellanstadiets årskurs 4. Här får barnen lära sig byggstenar ur det gamla och nya testamentet. De får lära sig berättelserna på olika pedagogiska sätt. Rappar de tio budorden, trollar och dramatiserar. Till varje berättelse läggs ett tecken till som illustreras med hela kroppen.

Retreat åk 5

På våren besöks alla årskurs 5 klasser i församlingen där de får vara med om en kort och enkel retreat. En lektion i vikten av att vila, att kroppen och knoppen behöver återhämta sig mellan varven. Efter ett kort samtal om vila så återstår det bästa som barnen mådde gott av, avkopplande vila med kudde och filt på klassrumsgolvet och massage.

Roller och identitet åk 6

Vem är jag? När jag är i skolan? Hemma? Är det så att vi bär på olika roller beroende i vilken situation vi är eller med vilka kompisar jag har? Dömer vi varandra utifrån hur vi ser ut? Klädstil? Frisyr? Kan jag stå emot grupptryck eller gör jag som alla andra? Frågor som behandlas i klassen under vårt  besök. Där vill vi poängtera vikten att prata med varandra så man lär känna varandra på insidan och att vi har alla en värdefull kärna som inte förändras och som vi ska vara rädda om, det är bara skalet hos oss som varierar.

Högstadiet

Måndagar ungefär var annan vecka får Hortlax högstadium besök av peronal från EFS och från Svenska Kyrkan. De har med sig korgar med pyssel där ungdomarna fritt får använda sig av sin kreativitet och skapa fantastiska saker. Blommor, vackra kort, smycken är en del av de saker som kommer ur tjejerna och killarnas händer.

Dödendagen

Hur går en begravning till? Är det mjukt i en kista? Det är frågor som elever i årskurs sju får svar på vid dödendagen som arrangeras varje år strax före allhelgona.