Högsby Pastorat Besöksadress: Odensvivägen 2, 57933 Högsby Telefon: +46(491)20018 E-post till Högsby Pastorat

Inför Gud och denna församling frågar jag dig...

De orden ur vigselagendan förklarar vad som är det särskilda med just en kyrklig vigsel. Ni vill helt enkelt klargöra för människorna runt omkring er att just ni två vill höra samman för resten av livet och att ni behöver deras stöd.
Ni vill också lägga alla era känslor och förväntningar i Guds hand och be om hjälp att bevara och fördjupa er förälskelse så att kärleken växer sig allt starkare.

Vigseln kan utformas som en enkel gudstjänst där man lyssnar på bibeltexter om äktenskap och kärlek, ger varandra löftena samt får församlingens förbön.

Vigseln kan också firas med mässa. Så var det i den tidiga kyrkan och det är en sed som kyrkligt engagerade har börjat ta upp igen.

Det blir allt vanligare att man förälskar sig i någon från ett annat land och ibland även från annan kultur och då hjälps vi åt att hitta eller göra översättningar av de viktiga momenten i gudstjänsten.

Inför en vigsel träffar ni både präst och musiker för att förbereda och forma gudstjänsten.

Det finns många som drar sig för en kyrkvigsel eftersom den av tradition utformas som en stor och påkostad fest, men en vigsel i kyrkan kan göras enkel med bara brudparet och någon nära vän som vittne. Ert viktiga val är ju att ni vill ha er kärlek välsignad av Gud.

Några har valt att gifta sig borgerligt. En del därför att man tyckte det var rätt då - en del därför att det är juridiskt nödvändigt utomlands. Oavsett skäl har man alltid möjlighet att komma till vår församling och få en kyrklig välsignelse över borgerligt ingånget äktenskap vid ett senare tillfälle

Några är romantiska och vill av det skälet regelbundet förnya sina äktenskapslöften.
Andra har kanske haft svårigheter och har ett djupt behov att få göra det.

Någon kanske vill gifta sig i någon av våra utlandskyrkor. Då kan vi hjälpa till och förmedla kontakt.