Foto: Magnus Aronsson / Ikon

Dop och vigsel

I Heliga Korsets församling finns möjlighet att fira dop och vigselgudstjänst.

Dop

Gud räddade oss … genom det bad som återföder och förnyar genom den Helige Ande (Brevet till Titus 3)

I dopet blir en människa Guds barn. Vi föds i Guds rike — inte på samma sätt, men ändå lika verkligt som på BB — och blir mer än det vi var innan: nu blir vi också evighetsvarelser! Vi döper för att Jesus Kristus sagt det. I dopet finns också ett löfte från Honom: Jag är med er alla dagar till tidens slut.

Hur gammal ska den som döps vara? Svaret är: hur gammal eller ung som helst! Både som som måste bli buren och den som själv kan gå fram till dopfunten är välkomna! Varken ålder eller något annat är ett hinder. Två enkla krav måste dock uppfyllas: du kan inte vara döpt tidigare och du måste önska att bli döpt (eller önska det för ditt barn).

I Heliga Korsets församling finns möjlighet att fira dop i de flesta gudstjänster vi firar på söndagar kl 10 och några tisdagar kl 18.30. Hör av er till någon av prästerna om ni vill höra mer eller boka ett dop.

I Kalmar finns också Kalmar Slottskyrka, där många blivit döpta. Där firas dopgudstjänst de flesta lördagar. Vill ni boka dop där kan ni ringa Pastorsexpeditionen må-fr 9-12, 13-15, tel 0480-421402

Dopdräkter i Kalmar Slottskyrka

Planerar din familj ett dop i Kalmar Slottskyrka? Vill ni låna en dopdräkt? Här är de dopdräkter som finns för utlåning!

Endast CD i original när du vill använda inspelad musik i kyrkan

Församlingarna i Kalmar pastorat har avtal för framförande av levande musik i kyrkorna. Sedan mars 2019 är digitala musiktjänster inte längre tillåtna där.

Mamma håller bebis under ett dop.

Dop

Dopet är en glädje och fest som bekräftar att vi alla ingår i ett större sammanhang och gemenskap – en församling och en världsvid kyrka som Gud har omsorg om.

Kors i en silverdroppe, med karbinhake.

Köp dopsmycken i Svenska kyrkans webbshop

Silverdroppe med kedja. Droppen är 21 x 32 mm. En spegling av kors i vattendroppe. Något kupad i formen. Äkta blank silver. Kedjans längd 45 cm.

Vigsel

Därför skall en man lämna sin  far och sin mor för att leva med sin hustru… (Evangelium enligt Matteus 19:5)

Också i Heliga Korsets kyrka kan ni viga er! Det är en kyrka som passar mycket bra för ändamålet och en hel del brudpar har valt den till sin vigselgudstjänst.

Ni vet väl förresten att det inte kostar något att vigas i kyrkan om ni är medlemmar? Bara för att ni vill ha en kyrklig vigsel behöver inte »hela paketet» med dyr middag och fina kläder följa med.  En härlig fest kan ordnas utan långklänning och frack, till och med utan massor med folk!

»Äktenskapet är en Guds gåva instiftat till samhällets bestånd, till människors hjälp och glädje, till fördjupad samhörighet i mörka och ljusa dagar» står det i inledningen till kyrkans vigselgudstjänst. Det fortsätter: »att leva som man och hustru är att leva i förtroende och kärlek».

Hör av er till någon av prästerna om ni vill höra mer.

Vigsel

Planerar ni ert bröllop? Då har ni en dag framför er som ger minnen för livet. Här berättar vi om vigselgudstjänsten och hur man bokar präst och kyrka. Och så får ni tips om annat att tänka på.