Slottskyrkans altare

Kalmar Slottskyrka

Kalmar slottskyrka invigdes 1592 och är en av landets populäraste vigsel- och dopkyrkor.

Den nuvarande byggnaden i Kalmar Slott där kyrkan är belägen uppfördes 1569 och var från början en bostadsvåning. Kalmar slottskyrka påbörjades av Johan III och invigdes 1592

Här skulle Gustav II Adolf ha gift sig med sin Maria Eleonora, men eftersom pesten kom till Kalmar, flyttades bröllopet till Stockholm 25 november 1620. Kvar i slottskyrkan i Kalmar finns dock de fina kungs- och drottningstolarna.

Kalmar slottskyrka är en aktiv kyrka med framför allt dop- och bröllopsgudstjänster. Därför är kyrkan inte alltid tillgänglig för besök trots att resten av slottet har öppet. Detta gäller främst lördagar. Slottskyrkan är en av Sveriges populäraste vigsel- och dopkyrkor.

Slottskyrkan har även ett rikt konsertliv i form av lunchkonserter under sommarmånaderna samt söndagskonserter året runt, vanligtvis förlagda till den näraliggande Gröna Salen. Välkommen till våra konserter

Tillgänglighet
När slottet håller öppet betalar man inträde i slottsbutiken, och via vandringstur inne i slottet når man Slottskyrkan. När slottet är stängt samt vid dop, vigslar, övriga gudstjänster och konserter når man Slottskyrkan genom att gå upp i den s.k. Kungstrappan alldeles till höger när man kommit in på inre borggården. Där finns också en hiss som tar dig upp till Gröna Salen och Slottskyrkan. Hissens mått är: Dörröppning 90 cm, yta 145x167cm. Vid hissdörren på inre borggården finns möjlighet att påkalla personal för att få hjälp. Kalmar Slotts hemsida om tillgänglighet.

Foto: Anders Pettersson

Detta händer under juni

Dopgudstjänst
Lördagar kl 11.00
Vissa lördagar även kl 13.00

Observera att vi följer myndigheternas anvisning om begränsat antal personer, vid dop- och vigselgudstjänster i Slottskyrkan!

Med anledning av att Svenska Musikaliska Akademin i år fyller 250 år, gör Kalmar slottskyrka en särskild satsning på svensk musik.

Följande inspelningar (video och ljud) av svenska musik har därför genomförts: Pianoromans i d-moll av Wilhelm Peterson-Berger med Natalja Shakova - piano & Konstantin Shakov - violin.

Svenska läsarsånger från sent 1800-tal med Britt-Marie Ottosson.

Ett ”Jazz-på-svenska”-inspirerat program med Jan Ottosson Kvartett har spelats in med högupplöst video och ljud. (Är under redigering).

Vi erbjuder följande Doptider / Vigseltider

Lördagar:
kl. 11.00  dop
kl. 13.00  dop eller vigsel
kl. 14.30  vigsel
kl. 16.00  vigsel
kl. 17.30  vigsel   1/5 - 30/9

KONTAKTA OSS
Bokning av dop och vigslar
Keith Karlsson
Besöksadress: Södra Vallgatan 25, måndag-fredag 9.00-12.00, 13.00-15.00

Organister
Anders Pettersson
(huvudansvarig)

Per-Ola Svensson

Vaktmästare
Sonja Andersson

Catrine Svanström

Slottskyrkan sedd framifrån
Foto: Anders Pettersson

Du kan swisha kollekten till slottskyrkan

SWISH-nummer: 123 644 1653 (finns även som QR-kod inne i slottskyrkan)

I samband med konserter går kollekten till Musikverksamheten i Kalmar slottskyrka. (QR-kod tillgänglig efter konserterna).

När det är gudstjänst brukar kollekten gå till Kalmar slottskyrkas prydande. Det innebär att kollekten går till inköp av inventarier och utrustning, eller att vi vid behov kan konservera historiskt värdefulla föremål.

Vid Riks- och Stiftskollekt meddelas ändamålet under gudstjänsten.

QR-kod till SWISH