Slottskyrkans altare

Kalmar Slottskyrka

Kalmar slottskyrka invigdes 1592 och är en av landets populäraste vigsel- och dopkyrkor.

Den nuvarande byggnaden i Kalmar Slott där kyrkan är belägen uppfördes 1569 och var från början en bostadsvåning. Kalmar slottskyrka påbörjades av Johan III och invigdes 1592

Här skulle Gustav II Adolf ha gift sig med sin Maria Eleonora, men eftersom pesten kom till Kalmar, flyttades bröllopet till Stockholm 25 november 1620. Kvar i slottskyrkan i Kalmar finns dock de fina kungs- och drottningstolarna.

Kalmar slottskyrka är en aktiv kyrka med framför allt dop- och bröllopsgudstjänster. Därför är kyrkan inte alltid tillgänglig för besök trots att resten av slottet har öppet. Detta gäller främst lördagar. Slottskyrkan är en av Sveriges populäraste vigsel- och dopkyrkor.

Slottskyrkan har även ett rikt konsertliv i form av lunchkonserter under sommarmånaderna samt söndagskonserter året runt, vanligtvis förlagda till den näraliggande Gröna Salen. Välkommen till våra konserter


Tillgänglighet
När slottet håller öppet betalar man som vanlig besökare inträde i slottsbutiken, och via vandringstur inne i slottet når man Slottskyrkan.

När Slottskyrkan anordnar dop, vigslar, lunchmusik, och gudstjänster under slottets öppettider, når gästerna Slottskyrkan direkt - utan att betala inträde - genom att gå upp genom Kungstrappan, belägen till höger när man kommit in på inre borggården. Där finns också en hiss upp till Gröna Salen och Slottskyrkan. Hissens mått: Dörröppning 90 cm, yta 145x167 cm. Slottskyrkans personal finns då till hands vid Kungstrappans dörr och vid hissen för att släppa in gäster till förrättningar och hänvisa övriga besökare till slottsbutiken.

Utanför hissdörren på inre borggården finns möjlighet att i övrigt under slottets öppettider påkalla slottets personal för att få hjälp. Se Kalmar Slotts hemsida om tillgänglighet.

När Slottskyrkan anordnar konserter eller gudstjänster utöver slottets öppettider når man också då Gröna Salen och Slottskyrkan genom Kungstrappan/hissen. Slottskyrkans personal finns till hands vid Kungstrappans dörr och vid hissen. OBS! Dörren till Kungstrappan låses när konserten/evenemanget börjat.

Någon möjlighet att besöka Kalmar Slottskyrka när slottet är stängt och det heller inte förekommer någon verksamhet i kyrkan, finns tyvärr inte.

Foto: Anders Pettersson

Kommande händelser

Dopgudstjänst
Lördagar kl 11.00 & 13.00
---------
KONSERTER hösten 2023 - Det är fri entré till alla våra konserter

Får jag be om en wienervals
Natalja Shakova piano
Konstantin Shakov violin
Gröna Salen söndag 17 september kl 16.00

Natalja Shakova och Konstantin Shakov är paret som brinner för musik – som lärare och som musiker. De möttes redan i tonåren när de studerade på Musikaliska Akademien i hemlandet Azerbajdzjans huvudstad Baku.

Efter examen gifte de sig och Natalja arbetade som pianolärare och Konstantin spelade i Azerbajdzjanska Filharmoniska Symfoniorkestern och i orkestrar med balett-, opera- och operettmusik.

Efter flytt till Sverige började Konstantin undervisa i violinspel på kulturskolor i södra Sverige. Natalja undervisar i pianospel på Oskarshamns folkhögskola. Idag är de fullt sysselsatta som lärare och med att ge konserter.

Dagens konsert innehåller ett element av hemlighet. Genom parets starka kärlek till klassisk musik och genom rubriken vet vi att vi får lyssna till några av musikhistoriens främsta sonater för violin och piano. Men vad – ja, det blir en överraskning!

På begäran spelar de på denna konsert musik från Wien. Valser och sonater avlöser varandra – och ja, visst förekommer Strauss den äldre – med sin unga musik. Men också andra wienermusiker dyker upp ur parets musikaliska låda.

---

Mozart klingar på slottet
Johannes Bolmvall piano
Gröna Salen tisdag 5 december kl 19.00

Johannes Bolmvall växte upp i Nybro, där en musicerande familj gjorde att intresset för att spela piano snabbt tog fart. Det ledde till lektioner, först lokalt, och längre fram för mer namnkunniga pianister och pedagoger. Efter att ha fått spela tillsammans med Robert Wells och länsmusikensemblen Camerata Roman kändes vägen given.

Det blev studier vid Vadstena Sång- och Pianoakademi, vilket i sin tur ledde vägen till studier av klassiskt pianospel vid Kungliga Musikhögskolan.

Förutom solistiskt pianospel har utbildningen emfaserat förmågan till ensemblespel, varför Johannes har genomfört ett par konsertturnéer med sångare inom klassisk genre.

Under det senaste halvåret har Johannes haft privilegiet att som utbytesstudent studera piano vid Mozarteum i Mozarts födelsestad Salzburg.

Vad passar därför bättre än att spela Mozart på den fantastiska Steinway-flygeln i Gröna Salen på Kalmar Slott – tillsammans med andra kända klassiska pianokompositörer?

Vi erbjuder följande Doptider / Vigseltider

Lördagar:
kl. 11.00  dop   
kl. 13.00  dop
kl. 14.30  vigsel
kl. 16.00  vigsel

KONTAKTA OSS
Bokning av dop och vigslar
keith.karlsson@svenskakyrkan.se
Tel: 0480-42 14 02
Besöksadress: Södra Vallgatan 25, måndag-fredag 9.00-12.00, 13.00-15.00

Organister 
anders.pettersson@svenskakyrkan.se
Tel: 0480-42 14 17
(huvudansvarig)

per-ola.svensson@svenskakyrkan.se  
Tel: 0480-42 14 37

Vaktmästare
sonja.a.andersson@svenskakyrkan.se
Tel: 0480-42 14 73

catrine.svanstrom@svenskakyrkan.se 
Tel: 0480-42 14 75

Slottskyrkan sedd framifrån
Foto: Anders Pettersson

Du kan swisha kollekten till slottskyrkan

SWISH-nummer: 123 644 1653 (finns även som QR-kod inne i slottskyrkan)

I samband med konserter går kollekten till Musikverksamheten i Kalmar slottskyrka. (QR-kod tillgänglig efter konserterna).

När det är gudstjänst brukar kollekten gå till Kalmar slottskyrkas prydande. Det innebär att kollekten går till inköp av inventarier och utrustning, eller att vi vid behov kan konservera historiskt värdefulla föremål.

Vid Riks- och Stiftskollekt meddelas ändamålet under gudstjänsten.

QR-kod till SWISH