Slottskyrkans altare

Kalmar Slottskyrka

Kalmar slottskyrka invigdes 1592 och är en av landets populäraste vigsel- och dopkyrkor.

Den nuvarande byggnaden i Kalmar Slott där kyrkan är belägen uppfördes 1569 och var från början en bostadsvåning. Kalmar slottskyrka påbörjades av Johan III och invigdes 1592

Här skulle Gustav II Adolf ha gift sig med sin Maria Eleonora, men eftersom pesten kom till Kalmar, flyttades bröllopet till Stockholm 25 november 1620. Kvar i slottskyrkan i Kalmar finns dock de fina kungs- och drottningstolarna.

Kalmar slottskyrka är en aktiv kyrka med framför allt dop- och bröllopsgudstjänster. Därför är kyrkan inte alltid tillgänglig för besök trots att resten av slottet har öppet. Detta gäller främst lördagar. Slottskyrkan är en av Sveriges populäraste vigsel- och dopkyrkor. Vi får f.n. ta in 40 personer vid dop och bröllop.

Slottskyrkan har även ett rikt konsertliv i form av lunchkonserter under sommarmånaderna samt söndagskonserter året runt, vanligtvis förlagda till den näraliggande Gröna Salen. Välkommen till våra konserter

Tillgänglighet
När slottet håller öppet betalar man inträde i slottsbutiken, och via vandringstur inne i slottet når man Slottskyrkan. När slottet är stängt samt vid dop, vigslar, övriga gudstjänster och konserter når man Slottskyrkan genom att gå upp i den s.k. Kungstrappan alldeles till höger när man kommit in på inre borggården. Där finns också en hiss som tar dig upp till Gröna Salen och Slottskyrkan. Hissens mått är: Dörröppning 90 cm, yta 145x167cm. Vid hissdörren på inre borggården finns möjlighet att påkalla personal för att få hjälp. Kalmar Slotts hemsida om tillgänglighet.

Foto: Anders Pettersson

Kommande händelser

Dopgudstjänst
Lördagar kl 11.00
Vissa lördagar även kl 13.00

Hur många kan vi vara i Slottskyrkan just nu? 40 personer exklusive Svenska kyrkans personal.

Det är fri entré till våra konserter. Först till kvarn…
Konserterna ges i Gröna Salen som ligger i direkt anslutning till Slottskyrkan.
I överensstämmelse med slottsledningens anvisningar får vi f.n. ta in 75 personer i Gröna Salen.

Klassisk konsert med Johannes och Max – Gröna Salen, Kalmar slott 8 augusti kl 19.00 (obs tiden)
Publikfavoriterna från Kammarmusikveckan Sommarmusik på Lundsberg 3-10 juli 2021 är här
Johannes Rydén – cello
Max Merazzi-Jacobson – piano
Verk av Schumann, Ravel, Dvořák, Cassadò och Sjögren

En röst och en cembalo – Gröna Salen, Kalmar slott 12 september kl 16.00
Pernilla Ingvarsdotter – sång
Anders Pettersson, cembalo (ackompanjemang och solo)
Verk av bl.a. van Soldt, Händel, Pachelbel, Bach och Purcell

Blåsande äventyr – Gröna Salen, Kalmar slott 17 oktober kl 16.00
Nybro Musikkår är – fast den förra året firade 70-årsjubileum – en modern blåsorkester i ständig musikalisk rörelse och utveckling, som bjuder på en resa genom ett musiklandskap som passar alla generationer.

Ny generation: Tonsättare
Gröna Salen, Kalmar slott 5 december kl 16.00
Mauritz Agnas & Agnes Kofoed – tonsättare
Kvartett ur Camerata Nordica

Anna Christensson – piano. Anette Kumlin – oboe
Program: Fanny Mendelssohn, pianokvarett A-dur. Arnold Bax, kvintett för oboe och stråkkvartett.
Kompositioner av Mauritz Agnas och Agnes Kofoed

Advents- och julkonsert med Lilla Kören – Gröna Salen, Kalmar slott 7 december kl 19.00
Det har blivit en tradition för studenter och lärare från Linnéuniversitetet att sjunga ett advents- och julbaserat program på Kalmar slott. Detta är troligen tolvte gången!

Julnattsmässa – Kalmar slottskyrka 24 december kl 23.00
Vid den omtyckta nattliga mässa i slottskyrkan får vi musikalisk medverkan.
Thomas Björklund Svensson – sång
Maxi Björklund – piano
--------------

Med anledning av att Svenska Musikaliska Akademin i år fyller 250 år, gör Kalmar slottskyrka en särskild satsning på svensk musik.

Följande inspelningar (video och ljud) av svensk musik har under de stränga pandemirestriktionerna genomförts: Pianoromans i d-moll av Wilhelm Peterson-Berger med Natalja Shakova - piano & Konstantin Shakov - violin.

Svenska läsarsånger från sent 1800-tal med Britt-Marie Ottosson.

Ett ”Jazz-på-svenska”-inspirerat program med Jan Ottosson Kvartett med musik av Per-Ola Svensson och Berndt Egerbladh.

Vi erbjuder följande Doptider / Vigseltider

Lördagar:
kl. 11.00  dop
kl. 13.00  dop eller vigsel
kl. 14.30  vigsel
kl. 16.00  vigsel
kl. 17.30  vigsel   1/5 - 30/9

KONTAKTA OSS
Bokning av dop och vigslar
Keith Karlsson
Besöksadress: Södra Vallgatan 25, måndag-fredag 9.00-12.00, 13.00-15.00

Organister
Anders Pettersson
(huvudansvarig)

Per-Ola Svensson

Vaktmästare
Sonja Andersson

Catrine Svanström

Slottskyrkan sedd framifrån
Foto: Anders Pettersson

Du kan swisha kollekten till slottskyrkan

SWISH-nummer: 123 644 1653 (finns även som QR-kod inne i slottskyrkan)

I samband med konserter går kollekten till Musikverksamheten i Kalmar slottskyrka. (QR-kod tillgänglig efter konserterna).

När det är gudstjänst brukar kollekten gå till Kalmar slottskyrkas prydande. Det innebär att kollekten går till inköp av inventarier och utrustning, eller att vi vid behov kan konservera historiskt värdefulla föremål.

Vid Riks- och Stiftskollekt meddelas ändamålet under gudstjänsten.

QR-kod till SWISH