Konsert Gröna Salen
Foto: Anders Pettersson

Konserter i Kalmar slottskyrka

Konserterna ges inne i Kalmar slottskyrka och i Gröna Salen på slottet. Ingång till båda: till höger när du kommer in på inre borggården.

KONSERTER hösten 2022

Det är fri entré till våra konserter. Arrangörer: SENSUS och Kalmar slottskyrka

Trio Gaga kommer loss på valdagen
Gröna Salen, Kalmar slott 11 september kl 16.00
Ulf Gamme klarinett
Lajos Garlati viola
Kerstin Karlsson Garlati piano

Finns det originalverk skrivna för denna besättning? Ja!
Kom och lyssna på kompositioner av Max Bruch och Wolfgang Amadeus Mozart!

Kantorns kapell
Gröna Salen, Kalmar slott 23 oktober kl 16.00
Helene Ingvarsdotter (riksspelman) fiol
Magnus Lundberg fiol
Ove Lindqvist cello
Björn Erlandsson klaviatur

Kvartetten hämtar sin huvudsakliga repertoar ur spelmansböcker från Småland och
Östergötland - personliga, handskrivna notböcker med främst dansmusik, nedtecknade av
hantverkare, studenter, klockare och organister.

Past Time Society
Gröna Salen, Kalmar slott 20 november kl 16.00

Denna ensamble av damer sjunger verk från svunnen tid,
högst påtagligt i nutid, i historisk miljö.
------

Ta gärna en titt i broschyren Musik i katedralen och slottet sommaren 2022 (PDF)

-------------
Insläpp cirka 30 minuter innan konsert i Gröna Salen. Vänligen respektera tiden då vi inte har möljighet att låta slottet vara öppet efter påbörjad konsert.

Tillgänglighet: Hiss från inre borggården tar dig upp till både Gröna Salen och Slottskyrkan. Hissens mått är: Dörröppning 90 cm, yta 145x167cm.
Kalmar Slotts hemsida om tillgänglighet

-------------

Ansvarig för konsert- och musikverksamheten i Kalmar slottskyrka:
Anders Pettersson (organist)
Tel: 0480-42 14 17

Kalmar slottskyrka anordnar konserter med såväl lokala krafter som gästande musiker. Stråk, blås, slagverk, gitarr, solo- och körsång förekommer ofta, och den fina Steinway-flygel som finns i Gröna Salen används flitigt.

Kalmar slottskyrka är stolt ägare av en cembalo, byggd av Stig Lundmark/Torndedalens cembalobyggeri. Den är på en manual och har två 8-fotsstämmor, den ena med luta. Den stäms vanligen liksvävigt med a1 = 440 Hz, emellanåt med Kirnberger III med a1 = 436 Hz. Förebilden till denna cembalo kommer från den flamländska Rückers-traditionen som den gestaltades på 1600-talet. Huvudsaklig förebild är en enmanualig cembalo byggd av Iohannes Couchet 1645.

Orgeln i Kalmar slottskyrka byggdes 1973 av Gebrüder Jehmlich Orgelbau, DresdenÅr 2008 ersattes Mixtur 3 ch med Principal 8' och Cymbel 2 ch med Sifflöjt 1'. Arbetet utfördes av Ålems Orgelverkstad AB.

Hauptwerk I
Principal 8' (ersatte Mixtur 3 ch)
Spillpfeife 8'
Oktava 4'
Rörnasat 2 2/3'
Oktava 2'

Hinterwerk II
Gedackt 8'
Rörflöjt 4'
Hålflöjt 2'
Sesquialtera 2 ch
Sifflöjt 1' (ersatte Cymbel 2 ch)
Skalmejaregal 8'
Tremulant

Pedal
Subbas 16'
Gedacktpommer 8'
Rörpfeife 4'
Koppelflöjt 2'
Dulcianregal 16'

Koppel
I/II
I/Ped
II/Ped

Slottskyrkans cembalo närbild
Kalmar slottskyrkas cembalo. Foto: Anders Pettersson
Kalmar slottskyrkas orgel. Foto: Anke Decker
Steinwayflygeln i Gröna Salen.
Steinwayflygeln i Gröna Salen. Den förvaltas av Kalmar slott/Destination Kalmar. Foto: Gustaf Holmér

Du kan swisha kollekten till slottskyrkan

SWISH-nummer: 123 644 1653 (finns även som QR-kod inne i slottskyrkan)

I samband med konserter går kollekten till Musikverksamheten i Kalmar slottskyrka. (QR-kod tillgänglig efter konserterna).

När det är gudstjänst brukar kollekten gå till Kalmar slottskyrkas prydande. Det innebär att kollekten går till inköp av inventarier och utrustning, eller att vi vid behov kan konservera historiskt värdefulla föremål.

Vid Riks- och Stiftskollekt meddelas ändamålet under gudstjänsten.

QR-kod till SWISH