Konsert Gröna Salen
Foto: Anders Pettersson

Konserter i Kalmar slottskyrka

Konserterna ges inne i Kalmar slottskyrka och i Gröna Salen på slottet. Ingång till båda: till höger när du kommer in på inre borggården.

KONSERTER 2021

På grund av restriktionerna i samband med corona-epidemin genomförs det under vår, försommar och sommar 2021 inspelningar av konserter från Kalmar slottskyrka och Gröna Salen, dels som video, dels som rena ljudinspelningar, som bildsätts efteråt.

Länk till Kalmar slottskyrkas inspelade konserter på Youtube

-------------
Gäller under normala omständigheter: Insläpp från ungefär 30 minuter innan konsert i Gröna Salen. Vänligen respektera tiden då vi inte har möljighet att låta slottet vara öppet efter påbörjad konsert.

Lunchkonserterna i Slottskyrkan äger rum under Kalmar slotts öppettider.

Tillgänglighet: Hiss från inre borggården tar dig upp till både Gröna Salen och Slottskyrkan. Hissens mått är: Dörröppning 90 cm, yta 145x167cm.
Kalmar Slotts hemsida om tillgänglighet

-------------

Ansvarig för konsert- och musikverksamheten i Kalmar slottskyrka:
Anders Pettersson (organist)
Tel: 0480-42 14 17

Kalmar slottskyrka anordnar konserter med såväl lokala krafter som gästande musiker. Stråk, blås, slagverk, gitarr, solo- och körsång förekommer ofta, och den fina Steinway-flygel som finns i Gröna Salen används flitigt.

Kalmar slottskyrka är stolt ägare av en cembalo, byggd av Stig Lundmark/Torndedalens cembalobyggeri. Den är på en manual och har två 8-fotsstämmor, den ena med luta. Den stäms vanligen liksvävigt med a1 = 440 Hz, emellanåt med Kirnberger III med a1 = 436 Hz.

Orgeln i Kalmar slottskyrka byggdes 1973 av Gebrüder Jehmlich Orgelbau, DresdenÅr 2008 ersattes Mixtur 3 ch med Principal 8' och Cymbel 2 ch med Sifflöjt 1'. Arbetet utfördes av Ålems Orgelverkstad AB.

Hauptwerk I
Principal 8' (ersatte Mixtur 3 ch)
Spillpfeife 8'
Oktava 4'
Rörnasat 2 2/3'
Oktava 2'

Hinterwerk II
Gedackt 8'
Rörflöjt 4'
Hålflöjt 2'
Sesquialtera 2 ch
Sifflöjt 1' (ersatte Cymbel 2 ch)
Skalmejaregal 8'
Tremulant

Pedal
Subbas 16'
Gedacktpommer 8'
Rörpfeife 4'
Koppelflöjt 2'
Dulcianregal 16'

Koppel
I/II
I/Ped
II/Ped

Slottskyrkans cembalo närbild
Kalmar slottskyrkas cembalo. Foto: Anders Pettersson
Kalmar slottskyrkas orgel. Foto: Anke Decker
Steinwayflygeln i Gröna Salen.
Steinwayflygeln i Gröna Salen. Foto: Gustaf Holmér

Du kan swisha kollekten till slottskyrkan

SWISH-nummer: 123 644 1653 (finns även som QR-kod inne i slottskyrkan)

I samband med konserter går kollekten till Musikverksamheten i Kalmar slottskyrka. (QR-kod tillgänglig efter konserterna).

När det är gudstjänst brukar kollekten gå till Kalmar slottskyrkas prydande. Det innebär att kollekten går till inköp av inventarier och utrustning, eller att vi vid behov kan konservera historiskt värdefulla föremål.

Vid Riks- och Stiftskollekt meddelas ändamålet under gudstjänsten.

QR-kod till SWISH