Konfirmation

Vad du tror, vad som är viktigt för dig och vad du vill med ditt liv kan bara du ta ansvar för. Det första du kan göra är att fråga. Att söka dina egna svar. Att helt enkelt konfirmeras.

Livet är fullt av frågor

Vad är egentligen lycka? Vilket ansvar har jag för någon annan? Varför är det så orättvist? Finns Gud? Varför räcker det inte med att vara vacker på insidan? Vad är en bra människa? Är jag en bra människa?

Det finns så många frågor som vi vill ha svar på. Vissa är till och med svåra att ställa. För vem ska man fråga: Duger jag?

Tid och sammanhang

Det är detta som är konfirmandtiden, att under en period, tillsammans med andra, prata kring frågorna. De som ofta kommer i par: rätt och fel, godhet och ondska, liv och död, glädje och sorg, kärlek och svartsjuka.

Vi kanske inte kan svara på allt. Men vi kan lova att du får tid och ett sammanhang att fundera över dina alldeles egna svar. Att konfirmeras är helt enkelt att ta reda på vad du tror och vad som själv är viktigt för just dig. Att lära känna mera av dig själv.

Kravlöst

Visst, vi pratar om Gud på konfirmationsundervisningen, livets stora frågor inkluderar Gud. Självklart får du veta mer om Jesus och kristen tro, människans värde, vår värld, rätt och fel, ansvar och samhörighet. Vi hoppas att du ska få upptäcka Guds kärlek. Tryggheten i att för Gud är du värdefull. I en värld där du ständigt bedöms och ska prestera kan det vara rätt skönt att veta att Guds kärlek är villkorslös. Den kräver inte A+, vi behöver inget bevisa för att få del av den och alla får rum.

Men du behöver inte veta om du är kristen, eller ens tro på Gud för att vara med.

En sista fråga

Efter konfirmationen är de flesta överens om att de genom att fundera kring hur de vill leva och hur de vill vara som människor, har lärt sig mer om vad som ger deras liv innehåll och mening. De har också lärt sig en hel del om kristen tro.

Så livet är fullt av frågor, och en ganska viktig av dem är: Har du funderat på om du vill konfirmeras?