Foto: Fredrik Blomqvist

Världens främsta äventyrskvinna föreläser i domkyrkan

Äventyraren Renata Chlumska kommer till Härnösands domkyrka den 19 september. Hon har bland annat bestigit Mount Everest som första svenska och bokat en biljett till rymden. Hennes föreläsning kommer att handla om förändringar i livet.

Renata Chlumska är professionell äventyrare och har bland mycket annat bestigit de sju högsta bergstopparna i alla världsdelar. Hon var den första svenskan någonsin att bestiga världens högsta berg Mount Everest år 1999. Hon har paddlat/cyklat 18 200 kilometer i Stilla havet runt USA:s kust. Det var ett äventyr hon planerat med sin fästman Göran Kropp, men han gick tragiskt nog bort i en klätterolycka innan de hann genomföra äventyret. Hon valde att genomföra den 439 dagars långa expeditionen ensam.
– När han dog var det bara självklart för mig att fortsätta. Jag visste inte vad jag skulle göra annars.

Hon har genom alla sina äventyr blivit utsedd till en av världens främsta äventyrskvinnor.
– Drivkraften till att göra dessa äventyr är att jag tycker om att röra på mig och att jag har en upptäckarlust. Äventyr är en självklarhet för mig, säger Renata Chlumska anspråkslöst.

Förändringar sker hela tiden i livet. Även sådana man inte valt och kan träna sig för. Det är en del av vår utveckling.

Renata Chlumska

Nu när Chlumska gjort de flesta äventyr som går att göra på jorden siktar hon om rymden. Hon har köpt en biljett med Virgin Galactic, som är företaget som kommer att göra kommersiella resor till rymden.
– Mitt mål är att bli första svenska kvinna i rymden, säger Renata Chlumska.

Längs sin väg har Renata Chlumska mött utmaningar, både positiva och negativa, som hon har samlat till en äventyrshistoria som hon kommer att berätta om i domkyrkan på tisdag. Hennes föreläsning är en del av domkyrkoförsamlingens årliga inspirationsvecka och kommer att handla om förändringar i livet.
– Förändringar sker hela tiden i livet. Även sådana man inte valt och kan träna sig för. Det är en del av vår utveckling. Min tanke är att hålla föreläsningen lättsam och inspirerande och förhoppningsvis ingjuta lite mod till att ta sig an de förändringar som man vill, behöver eller på annat sätt stå inför, säger Renata Chlumska.

Maria Eddebo Persson
2017-09-12