Foto: Pixabay

Våga tro – Livet segrar till slut

BISKOPENS PÅSKKRÖNIKA | ”Må livet vinna över döden och ljuset över mörkret”. Dessa ord från president Zelenskyj till EU-parlamentet är som en bön jag bär inom mig i dessa tider. Jag vill ju så innerligt tro att ljuset och livet är starkare än dess motsatser. Och ja, jag menar att det också är så.

Samtidigt vet jag hur lätt det är att tvivla när det dagligen rapporteras om de mest vidriga krigsbrott och annan ondska i världen. Förlossningskliniker som bombas och civila som avrättas bakbundna i Ukraina.  Svältkatastrofen i Jemen och de afganska flickorna som portats från sina skolor. Visst är det lätt att tappa hoppet.

Men om det mörka och onda vore starkare än ljuset och det goda, då hade vår jord varit utplånad för länge sedan.  

Låt detta faktum ge oss alla mod och kraft att stå upp för fred, demokrati, rättvisa och medmänsklighet. Och det inte enbart genom goda tankar och gåvor riktade till människor som lever långt ifrån oss, utan även till de som finns i vår närhet. Till flyktingen, grannen och medmänniskan i vår egen by eller stad. Man behöver inte älska alla, men alla behöver mötas med respekt. Våld och hat föds ur bristen på respekt, ur egoism och maktbegär. Men också – och kanske allra mest – ur rädda och trasiga själar.

Att handla utifrån tron på livet och ljuset är ett förhållningssätt som både kan förhindra trasighet hos andra och hela det trasiga hos en själv, som kan ge oss själva sinnesro och kraft.

Eva Nordung Byström, biskop

Att handla utifrån tron på livet och ljuset är ett förhållningssätt som både kan förhindra trasighet hos andra och hela det trasiga hos en själv, som kan ge oss själva sinnesro och kraft. Om vi gräver ner oss så i vår egen rädsla och modlöshet att vi inte ser våra medmänniskor, riskerar vi att stänga ute ljuset från vårt inre. Det krävs inte av oss att vi skall utföra stordåd, vi kan inte göra mer än så gott vi kan. Men genom att se utanför oss själva ger vi våra oroliga tankar och rädslor de motkrafter och ljusglimtar de behöver.

Att se utanför sig själv och kämpa för det goda och rätta – att tro på livets och ljusets styrka och kraft i tider av mörker och död – det är också kärnan i påskens budskap. Därför behöver vi i år än mer än tidigare låta påskens sol lysa över oss med sitt budskap om den Gud som går med oss genom den mörkaste dal och med det hopp som Jesu seger över döden och ondskan ger oss.

Som en annan av vår tids rättvisekämpar, den nyligen avlidne Desmond Tutu skrivit i psalm 782: Godhet har makt över ondskan, kärlek nedkämpar hat, ljuset upplyser mörkret, livet segrar till slut. Segern är vår, seger vi får genom hans kärlek. 

Så låt oss, hoppfullt och trotsigt, denna påskhelg be med Ukrainas president och folk: Må livet vinna över döden och ljuset över mörkret. Amen!

Med önskan om en välsignad påskhögtid
Eva Nordung Byström, biskop