Unga ledare gör ökenvandring till bibliska platser

Hettan dallrar i luften när vi med långsamma steg går i Johannes döparen och Jesu fotspår. Det har gått över 2 000 år sedan de levde och verkade här i Jordanien, men än finns spåren kvar. Jonas Bodin och hans fru Karin tar oss med på en pilgrimsvandring genom gamla och nya testamentet i ökenlandskap och snåriga buskar.

13 unga ledare från Härnösands stift har fått chansen att åka på livsresa till Jordanien. Tanken är att de ska få se några av platserna som det berättas om i bibeln. Våra guider under vandringen är Jonas och Karin Bodin. De är utsända av Svenska kyrkan för att arbeta i den lutherska kyrkan i Jordanien som drivs av The Evangelical Lutheran Church of Jordan and the Holy Land (ELCJHL)

Vår vandring börjar på en berg som heter Elias kulle. Han var en profet och levde på 800-talet före Kristus. Han vände sig mot avgudadyrkan och bevisade för israeliterna att hans Gud var den sanne guden. På kullen har det 500 år efter Kristus byggts en kyrka för förbipasserande pilgrimer. Numera består kyrkan bara av ett golv i mosaik under en skyddande träplatta. Man har också rekonstruerat ett valv som det såg ut när kyrkan var ny. Vid varje stopp på vandringen har de unga ledarna fått förbereda sig på att återberätta verser i bibeln som anknyter till platserna vi stannar på.

Färden går vidare på sand och grus. Vi kan se grönska på håll. Jonas Bodin berättar för oss att det är där Jordanfloden går. Där grönskan finns, finns det också vatten.

Vid den tiden kom Jesus från Nasaret i Galileen och döptes i Jordan av Johannes. När han steg upp ur vattnet såg han himlen dela sig och Anden komma ner över honom som en duva. Och en röst hördes från himlen. ”Du är min älskade son, du är min utvalde”

Mark 1:9-11

Nästa stopp på vår vandring är på en plats där man ser att det tidigare varit en grotta. Där bodde Johannes döparen en period i sitt liv. Det har konstaterats efter att man gjort utgrävningar på platsen. 1994 röjdes området på minor och då startade man även arkeologiska utgrävningar.  Arkeologerna har hittat resterna av stall, härbärgen, kyrkor, kloster och eremitboningar. På platsen där Johannes bodde finns det också flera dopbasänger, som byggts ett par hundra år efter Kristus. Det har blivit en helig plats där kristna velat rena sig och döpa sig.

Vår vandring fortsätter och nu har vi har gått en bit till genom snår och buskar. Fortfarande i samma hetta. Plötsligt dyker platsen upp framför oss. Den vi väntat på att få se. Här är platsen där Jesus döptes av Johannes döparen. Det visar sig vara en stor grop som är fylld med vatten. Ur vattnet stiger fyra fyrkantiga stenar upp som tidigare förmodligen varit pelare. Det är en lugn, stillsam och otroligt vacker plats där fåglarna kvittrar. Känslan är fantastisk.

Här stannar vi en stund och vilar oss i skuggan av ett tak som någon satt upp som solskydd för trötta pilgrimer. Jonas och Karin berättar mer om Dopplatsen.
– Arkeologerna kan med mycket stor säkerhet säga att det är här Jesus döptes. 2015 deklarerade UNESCO Dopplatsen i Jordanien som ett världsarv. Svenska kyrkan engagerar sig i Dopplatsen som ett kristet pilgrimsmål och har sedan 2014 haft personal på plats, säger Jonas Bodin.

Jordanfloden har sedan Jesu tid flyttat på sig västerut. Så dagens pilgrimer som doppar sig i Jordanfloden gör det på ett annat ställe än platsen där Jesus döptes.
– Eftersom Jordanfloden inte längre flyter här, så finns den här platsen kvar bevarat åt oss. Annars hade den varit bortspolad, säger Karin Bodin.

Dagens vandring avslutas med att hela gruppen trötta vandrare får gå ner till Jordanfloden och platsen dit alla nu alla åker för att för att döpa sig eller bekräfta sitt dop och vila och ta av skorna och svalka fötterna i floden.

Maria Eddebo Persson
2017-05-22

Platsen där Jesus döptes av Johannes döparen. Foto: Maria Eddebo Persson

Jonas och Karin arbetar med pilgrimer i Jordanien

I kyrkan med utsikt över Jordandalen, Jeriko och Jerusalem arbetar Jonas och Karin Bodin som utsända av Svenska kyrkan för att ta emot pilgrimer, jobba med ekumenik, religionsdialog och lokala samarbeten. – Vi har en värld, vi har en plats, vi måste lära oss att leva tillsammans, säger Jonas Bodin.

Livsresa speglas i sociala medier

21 till 27 maj kan du följa Härnösands stifts Unga ledare på deras livsresa till Jordanien, Santiago de Compostela och Krakow via Instagram, Facebook och stiftets webbplats. 

På vandring mot nya insikter

Nio unga konfirmandledare ska i veckan göra en pilgrimsvandring på insidan och en historisk resa i Sankt Olofs fotspår med vandringar på några utvalda sträckor längs Sankt Olofsleden. Det är avslutningen på konfirmandledarutbildning de deltagit i.