Sundsvalls församling ordnar karneval i Nacksta

För första gången arrangeras Nackstakarnevalen i stadsdelen Nacksta i Sundsvall på lördag.  Det blir en färgsprakande dag med människor från olika kulturer. 

– Vi vill visa på de goda krafterna i samhället. Vi hoppas på att det blir en fest med människor från hela världen, säger Reijo Oivaeus, präst och en av initiativtagarna till Nackstakarnevalen. 

Startskottet går klockan 12:00 med ett karnevalståg som leds av en blåsorkester. Tåget går  från S:t Olofsskolan till Nacksta fotbollsplan. Sedan blir det invigning på stora scenen med barnkörer. Under dagen genomförs en rad aktiviteter som till exempel uppträdanden av lokala musiker och dansgrupper. Idrottsföreningar kommer att ha miniturnéring med fotbolls- och basketmatcher. Det kommer att också  finnas knallar med hantverk, ansiktsmålning för barn, fikabord samt grillning av hamburgare.
– Förskolor och  skolor i området, Sundsvalls kulturskola med blåsorkester, barnkörer och idrottsföreningar med flera kommer att medverka för att främja och tillvarata olika kulturer. Vi tror på mångfaldens möjligheter och Nackstakarnevalen är ett uttryck för detta, säger Reijo Oivaeus. 

Dagen avslutats med en konsert av Dogge Doggelito och en fredsmanifestation. Lokala artister kommer att få möjligheten att uppträda med Dogge på scenen.  

Arrangörerna har inspirerats av Sveriges största karneval, Hammarkullekarnevalen i Göteborg.  
– Det är en väldigt populär karneval och  det är en stor grej som man ser fram emot hela året. Vår karneval kanske inte blir riktigt lika stor men det är roligt att göra något liknande, säger Reijo Oivaeus.

Förutom Svenska kyrkan i Sundsvall drivs Nackstakarnevalen av bland annat SDFF (Sundsvalls damfotbollsförening), Kvinnoforum Sadaka och Sundsvalls kommun. Den är en del i ett projekt som heter "Forza Nacksta", vars syfte är att förbättra integrationen i stadsdelen Nacksta. Förutom karnevalen försöker de skapa ett centrum runt badet, skolan och fotbollsplanen. 

Maria Eddebo Persson
2015-05-19