Foto: Pixabay

"Påsken lever i hela skapelsen"

En scen ur en dokumentär om kriget i det forna Jugoslavien har etsat sig fast i mitt minne. En scen som på ett fascinerande sätt innehåller påskens hela budskap. Bland raserade hus och förstörda vägar zoomar fotografen in ett träd där löven är på väg att spricka ut och en bofink sjunger sin vårsång.

 

Det är en så talande bild av naturens obändiga kraft. Den naturen som vi är en del av. Dess styrka finns också nedlagd i oss. När vi oroas över allt ont som sker – över hat som sprids, gränser som stängs, över krig, terror och en hotad miljö – behöver vi stanna upp och påminnas om detta.

Trädens knoppar har varit redo sedan i höstas. Fåglarna sjunger sin vårsång även i mörker och kyla. En vek blomma kan spränga asfalten. I varje litet frö finns ofattbar växtkraft. Om de vågar leva så måste också vi försöka. Om de kan så kan vi!

Låt oss ta till oss det och trotsigt fortsätta tro på att livet, kärleken och ljuset är starkare än döden, ondskan och mörkret. När man ser vansinnet i världen är det lätt att tro att hela tillvaron är ond. Men om det vore sant, skulle vår jord varit utplånad för länge sedan. Låt oss därför med naturen som förebild våga kämpa för vår planets överlevnad och stå emot det som förstör.

Låt oss ta till oss det och trotsigt fortsätta tro på att livet, kärleken och ljuset är starkare än döden, ondskan och mörkret.

Eva Nordung Byström

Låt oss också lyssna till budskapet som naturen, mitt i allt som händer på vår jord, ständigt vittnar om: Guds goda skaparkraft som genomströmmar vår tillvaro och som aldrig ger upp sin kärlek till oss. Naturens lovsång är också påsken lovsång.

Jesu väg från Långfredagens mörker till påskdagsmorgonens gryningsljus var hård och brutal, precis som vår värld. Men den visar oss – precis som knoppen, fågeln, blomman och fröet – på tron på den kärlek som aldrig ger upp eller viker undan för det onda.

Påsken lever i hela skapelsen och uppmanar oss ständigt att våga tro på den livsmening vi skapats till: ett liv med hela relationer mellan människor, mellan människor och naturen, i vår relation till vårt inre och till Gud. Påsken är en härligt, glad och livsbejakande högtid väl värd att firas och hämta mod och styrka ur, både för vårt inre liv och för vårt liv i relation till andra människor och vår värld.

Var glad, för Kristus lever! Han hälsa åt oss vann.
I hans försoning strömmar det nya livet fram.
Vi tillber inga läror och ingen from idé.
Vi är ett folk på vandring i tro på livets Gud.

Var glad, för Kristus lever! Kom låt oss gå med bud.
I trångmål eller framgång, vi går i Jesu namn.
Kom med och låt oss sjunga om hans uppståndelse.
En enda lovsång ljuder nu och i evighet.
(Sv Ps 743 vers 3-4)

Glad och välsignad påsk önskar jag er alla.

Eva Nordung Byström,
biskop i Härnösands stift