Samisk utsmyckning invigs i domkyrkan

Nyhet Publicerad Ändrad

PRESSMEDDELANDE | På söndag 18 mars invigs ett altare med samisk utsmyckning i Mariakapellet i Härnösands domkyrka. – Det är en markering att samerna har en självklar plats i Svenska kyrkan och i Härnösands stift, säger biskop Eva Nordung Byström.

Altaret kommer att ha ett så kallat altarbrun, en duk med nedhängande bård, tillverkat av vitt kläde och brunt garvat renskinn. Det är den samiska textilmästaren Anna-Stina Svakko från Porjus i Norrbotten som skapat utsmyckningen.
– Inspirationen att beställa altarbrunet fick vi vid ett besök i Nidarosdomen i Trondheim där ett altare med samiska symboler invigdes förra året, berättar Eva Nordung Byström.

Vid söndagens gudstjänst tas också biskopens nya kräkla ­– eller biskopsstav – emot i domkyrkan, även den ett samiskt hantverk. Staven är tillverkad av träslagen al och björk och bland annat utsmyckad med vinranka, marialilja och renhorn. Det är konsthantverkaren och möbelsnickaren Birgitta Ricklund från Själevad som gjort den.
– När den gamla staven skulle bytas ut ville jag ha en stav med anknytning till vårt stift. En stav i trä då vi har mycket skog, men där även vatten och fjäll avspeglas i färg och symbolik tillsammans med kristna symboler. Självklart skulle även samerna och deras symbolvärld finnas med, säger Eva Nordung Byström.

Staven invigdes tidigare i år i samband med 100-årsjubileumet i Östersund av det första samiska landsmötet­ på den svenska sidan av Saepmie. Nu kommer den till domkyrkan där den har sin permanenta plats och där den kommer att förvaras synligt för allmänheten i en glasmonter som kommer på plats senare i vår.

Gudstjänsten med samiska inslag är klockan 11 den 18 mars, på Jungfru Marie bebådelsedag. Vid det efterföljande kyrkkaffet berättar Birgitta Ricklund och Anna-Stina Svakko om sina tankar kring hantverken och de kyrkliga uppdragen.
– Det är väldigt speciellt för oss samer att vi får känna oss inkluderade och att det samiska får ta fysisk plats i kyrkan, säger Anna-Stina Svakko.

På bilden syns en del av biskopens nya kräkla. Foto: Lena Nilsson

Kontaktperson:
Kajsa Åslin, pressekreterare på Härnösands stift, 070-355 00 17