En kyrkoherde som låter hjärtat vara med

Nyhet Publicerad Ändrad

PRESSMEDDELANDE | Stöde församlings nye kyrkoherde heter Jon Gerefalk och är mycket mån om att alla ska känna sig välkomna i Svenska kyrkan. – Det har jag arbetat för i hela mitt liv, säger han. På söndag välkomnas han till församlingen vid en högtid som leds av biskop Eva Nordung Byström.

Jon Gerefalk är 53 år och uppväxt i Göteborg där han också prästvigdes för 28 år sedan. Större delen av sin prästgärning har han arbetat i församlingar runt Göteborg och Borås. Men sin fritid har han ofta tillbringat i Härjedalen och för två år sedan gick flyttlasset dit, till Linsell och Härnösands stift. Nu senast kommer han från arbete som präst i Tännäs-Ljusnedals församling.

I hösten sökte han sig vidare till uppdraget som kyrkoherde och chef för Svenska kyrkan i Stöde. Han tyckte att församlingens motto om att vara en kyrka mitt i byn stämde så väl med hans egen vision.

När Jon Gerefalk ska beskriva sig själv och sin syn på uppdraget som kyrkoherde nämner han tre ord: självironi, ödmjukhet, hjärta. Som gammal Göteborgare har han anammat devisen ”låt hjärtat va med” och i Stöde tycker han att han hamnat rätt.
– Det är mycket hjärta här. Medarbetarna är fantastiska och både det gamla och det nya kyrkorådet är måna om sin församling, säger Jon Gerefalk.

Som ny chef tycker han att förankringsarbete är mycket viktigt.
– Eventuella förändringar ska komma inifrån. Som kyrkoherde måste man vara ödmjuk både mot medmänniskorna och Gud, säger han.

På söndag 11 mars välkomnas Jon Gerefalk till Stöde församling, i samband med gudstjänsten klockan 11 i Stöde kyrka. Högtiden leds av biskop Eva Nordung Byström.
Jon Gerefalk nås för intervju på tfn 0691-66 14 42. Foto bifogas för fri användning.

Kontaktperson:
Kajsa Åslin, pressekreterare på Härnösands stift, 070-355 00 17