Foto: Kristina Hellberg

Kärlekspoeten besökte ungdomslägret Älskad

På förmiddagen hade han befunnit sig på bokmässan i Göteborg och efter många om och men och två timmar försenad, bland annat på grund av trasiga lampor på Midlanda, landade kärlekspoeten Bob Hansson i Sollefteå församlingsgård. Äntligen på plats hos ungdomarna vid relationslägret Älskad.

Och älskad blev han. Här kommer några spontana kommenterar från publiken på plats: ”Jag vill ju bara krama om honom igen och ha hans kloka ord nära mig.” och ”Klok, rolig, sarkastisk, ironisk, allvarlig, kärleksfull, sprudlande, djup, hans föreläsning innehöll allt och lite till.”

Det kräver sitt att hålla en publik vaken och med på noterna när klockan passerat 21 en fredagkväll. Bob har alla de kvalitéer som krävs. Han kan konsten att plocka ner de stora frågorna, göra det svåra begripligt för att sedan lyfta det till nya höjder. Det är en känslomässig berg- och dalbanefärd där du slängs mellan gapskratt och stilla, eftertänksamt allvar. Allt detta gör han med bara sig själv och orden.

Vill du ha mer kärlek i världen kan du sitta och vänta på att någon annan börjar sprida den eller välja att själv ge mer kärlek till din omgivning.

Bob Hansson

Den enda rekvisita han använder sig av är publiken. Han lyckas hålla flera parallella berättelser igång samtidigt. Allt från historier om nyfödda tvillingar i kuvös, lärare som frågade och väntade på svar, sina egna tillkortakommanden i kärleksrelationer, att älska sig själv, att våga bli älskad, big bang, blågröna alger och det osannolika i att vi överhuvudtaget existerar. Den röda tråden var öppenhet inför kärleken och med den röda tråden knöt han ihop påsen med orden:
- Vill du ha mer kärlek i världen kan du sitta och vänta på att någon annan börjar sprida den eller välja att själv ge mer kärlek till din omgivning.

Relationslägret Älskad i Sollefteå församlingsgård anordnades av Svenska Kyrkans Unga i Härnösands stift och lockade ett 40-tal deltagare från stiftets församlingar från 15 år och uppåt. Lägret fokuserade på mellanmänskliga relationer.
- Det handlar om att sprida kärleksbudskapet och att våga stå upp för att man är kristen, säger Maria Vilander Holmqvist, stiftskonsulent för Svenska Kyrkans Unga.

Ungdomarna fick förutom föreläsningen med Bob Hansson jobba med frälsarkransens kärlekspärlor, delta i en rad gudstjänster, trycka kärleksbudskap på tygkassar, göra smycken och skriva böner.

Kristina Hellberg
2016-10-03

Fakta om Bob Hansson

Bob Hansson är estradpoet och var först med att vinna SM i Poetry Slam när det hade premiär 1995. Sedan dess har han skrivit flera diktsamlingar och prosaböcker. Hans senaste diktsamling kom ut år 2016 med titeln ”Och grannsämjan är en långsam bödel”.