Foto: Maria Eddebo Persson

Fotbollsskola kickar i gång sommarlovet

På många håll i stiftet drar landslagets fotbollsskola igång samtidigt som sommarlovet. På Malands fotbollsplan i Sundsvall finns 60 stycken fotbollsintresserade barn och ungdomar för att spela fotboll och lära sig mer om att acceptera alla och att olikheter behövs. 

"Passa till mig!”, ”Bra jobbat”, "Vänta, jag ska bara knyta skorna.” är några av ropen som hörs på planen. Det är en uppsluppen stämning trots att vädret inte är det bästa.  Alla är överens om att man vill gå på fotbollsskola för att ha kul och göra något på sommarlovet.
– Man vill också träffa nya kompisar, säger Gamal, 12 år. 
– Och så får man träna lite extra fotboll, säger Jonte, 12 år. 

Sedan några år tillbaka medverkar Sköns församling med föreläsningar och övningar på fotbollsskolan. Det kan vara allt från hur man är en juste fotbollsspelare till främlingsfientlighet och att man ska acceptera alla och att olikheter behövs.
– Ett lag kan inte bara bestå av anfallsspelare, vi behöver vara olika, säger Ulrika Larsson, församlingsassistent i Sköns församling.

Församlingen har även ett diakonalt perspektiv på fotbollsskolan och försöker se till att alla kan vara med oavsett om de har råd eller inte. De samlar under året in pengar i sin övriga verksamhet till avgifter och utrustning till de barn och ungdomar som bor i församlingen och som annars inte skulle ha råd att vara med. De samlar också ihop begagnade fotbollsskor som de ställer ut på ett bord, för att barnen ska kunna ta sig ett par om de behöver.
– En utgångspunkt för vårt engagemang är att alla skall kunna vara med. Man ska inte bli utanför för att föräldrarna inte har råd, säger Ulrika Larsson  

Förutom Svenska kyrkan och Svenska fotbollförbundet så är SISU Idrottsutbildarna i Västernorrland med som arrangör. Barnen som är med är mellan 6 och 13 år.  

Maria Eddebo Persson
2015-06-22

Fakta om fotbollsskolan

  • För nionde året i rad medverkar Svenska kyrkan vid Landslagets fotbollsskola. 
  • Samarbetet mellan Svenska fotbollförbundet och Svenska kyrkan startade som ett pilotprojekt i Härnösands stift 2006.
  • Ungefär 50 000 barm deltar i fotbollsskolan och cirka 600 föreningar runt om i landet står som arrangörer.
  • I Härnösands stift, som omfattar Jämtland och Västernorrlands län, är det ett fyrtiotal församlingar som är engagerade.
  • Varje år har ett eget tema.  Årets tema är ”Alla är olika. Olika är bra”.