Foto: Maria Ålander

Fem nya präster vigs på söndag

På söndag 18 juni välkomnas fem nyexaminerade präster till tjänst i Västernorrland och Jämtland. De ger sina vigningslöften under en stämningsfull gudstjänst i Härnösands domkyrka. Gudstjänsten följs av ett filmteam som gör en dokumentär om Svenska kyrkans prästutbildning.

Alla prästkandidater har en examen i teologi eller religionsvetenskap samt därefter ett års studier vid Svenska kyrkans utbildningsinstitut. Efter prästvigningen väntar ett år som pastorsadjunkt under handledning i församling. Här är de kandidater som nu gör verklighet av sin kallelse.

Kajsa Österling, 27 år, från Härnösand. Kajsa är uppväxt i Uppsala och Umeå, hon flyttade till Härnösand när hon var i 15-årsåldern. Innan teologistudierna arbetade hon två år i USA som aupair.
Fritidsintresse: sjunga i kör, gärna gospel.
Kajsa börjar arbeta i Tuna-Attmars församling.

Katrin Söderlind,48 år, från Örnsköldsvik. Katrin är uppväxt i Kramfors och har även bott i Sollefteå. Hon har sedan tidigare en examen i social omsorg och en bakgrund som undersköterska och biståndshandläggare.
Fritidsintressen: åka motorcykel och släktforska.
Katrin börjar arbeta i Själevads församling.

Linda Åleberg, 26 år, är uppväxt på Värmdö i Stockholms skärgård och har även bott i Haninge. Hon har tidigare arbetat som vikarie inom förskola, grundskola och gymnasium.
Fritidsintressen: historia och upptäcka världen.
Linda börjar arbeta i församlingarna i Sollefteå pastorat.

Lisa Westman, 28 år, är uppväxt i Örnsköldsvik, och har även bott i Umeå och Uppsala. Hon har arbetat inom förskola, vård- och omsorg och i restaurangbranschen. Hon har också arbetat som församlingsassistent, har gått Svenska kyrkans utbildning Ung ledare och även läst sociologi.
Fritidsintressen: skriva poesi och vandra.
Lisa börjar arbeta i Njurunda församling.

Matz Malm, 59 år, är uppväxt i Arboga och har därefter flyttat runt en del. Han har en tidigare utbildning i handikapp- och rehabiliteringsvetenskap, är även utbildad på lärarhögskola och har bland annat arbetat med utbildning inom bussbranschen. Närmast kommer han från arbete som församlingspedagog i Östersunds församling.
Fritidsintressen: cykla i skogen och skapa.
Matz börjar arbeta i Lockne, Marieby och Näs församlingar.

Högtiden i domkyrkan kommer att följas av ett filmteam. Det är dokumentärfilmarna Fanny Rosell och Olga Ruin som gör en långfilm om Svenska kyrkans prästutbildning, med avsikt att spegla kyrkans roll i dagens samhälle. Filmarna har särskilt följt Matz Malm och Lisa Westman under deras sista år av utbildningen, fram till söndagens vigningsgudstjänst.

Gudstjänsten i Härnösands domkyrka, med prästvigning, kan följas via webbsändning: www.svenskakyrkan.se/harnosand/nyheter/live

Bakgrund vigningstjänsten
Att vigas till en tjänst i Svenska kyrkan innebär, enligt Härnösands stifts etiska riktlinjer för vigningstjänsten, en kallelse och livslång hållning som innebär ett särskilt ansvar gentemot Gud, kyrkan och medmänniskorna.

KAJSA ÅSLIN
2023-06-12