Foto: Maria Eddebo Persson

En ny diakon vigdes i Härnösands domkyrka

Söndagens vigningsgudstjänst i Härnösands domkyrka var den sista som biskop Eva Nordung-Byström ledde innan hon går i pension i september.   – Att möta och få följa våra diakon- och präststudenter från antagningsprocessen till vigningen är en av de uppgifter jag uppskattat allra mest under min tid som biskop, säger biskop Eva Nordung-Byström.

Under de närmare tio år hon verkat som biskop har över 50 blivande präster och diakoner vigts till tjänst i Härnösands stift. Den här dagen vigdes ytterligare en diakon.

Under gudstjänsten var kyrkbänkarna fyllda med vänner, bekanta och församlingsbor som kommit för att titta på när Maria G Ebervall vigdes till diakon och lyssna på biskopens predikan som handlade om hur vi som människor letar, trots vår tro på förnuftet och det rationella tänkandet, efter något mer, ett hem i tillvaron. Något andligt. Ibland går vi vilse och tror att vi är tvungna att klara allt på egen hand.
–  Det är inte bara vi som längtar och söker, det gör också Gud. Den oro den vilsna själen känner i sitt inre är inget annat än den gode Herdens rop efter oss, säger Eva Nordung-Byström.

Biskop Eva avslutar sin predikan under vigningsgudstjänsten med att vända sig direkt till Maria G Ebervall. 
–  Därför uppmanar jag dig att alltid i ditt kommande uppdrag bära en bön inom dig, att du möter varje människa med den gode Herdens blick och kärlek så att du både ser personen som just den är och där den är, men också som den Gud skapat den till att vara, ja att du ser Guds närvaro i dem, säger Eva Nordung-Byström

– Ja, kära Maria, var stolt i Gud, lev i den kraft som inte kommer från dig utan från Jesus Kristus och hans överflödande försonande kärlek och nåd. Den gode Herden går med dig, han ska aldrig lämna dig eller överge dig. Så gå med glädje och frimodighet ut i tjänst för Guds rike i den gode Herdens efterföljd. Bär ut den omsorg och kärlek han har för varje får, för varje själ, i denna värld där stora risker väntar. Gör detta i vår kyrka, i vårt samhälle, i vår tid. För vår tid är också Guds tid. Ja, nu är Guds tid! Gud välsigne dig i din tjänst.

Den nyvigda diakonen Maria G Ebervall lämnade domkyrkan tillsammans med biskopen, äldre kollegor och domprost Kent Nordin i en procession ut precis när solen tittade fram mellan regnmolnen.

Maria Eddebo Persson
2024-06-16

Biskopens predikan och vigningstal

Efter 20 år byter Maria karriär - vigs till diakon

Efter 20 år som fältassistent, kurator och lärare byter Maria G Ebervall karriär. I dag vigs hon till diakon i Härnösands domkyrka. – Det är jättehäftigt att få vigas in i ett ämbete. Jag känner mig lugn och tror att allt kommer gå bra, säger hon.