Foto: Maria Eddebo Persson

Efter 20 år byter Maria karriär - vigs till diakon

Efter 20 år som fältassistent, kurator och lärare byter Maria G Ebervall karriär. I dag vigs hon till diakon i Härnösands domkyrka. – Det är jättehäftigt att få vigas in i ett ämbete. Jag känner mig lugn och tror att allt kommer gå bra, säger hon.

Kallet att bli diakon har fått växa fram under många år och hon har alltid velat hjälpa människor på det ena eller andra sättet. När hon var liten siktade hon dock på ett helt annat yrke. 
– Jag ville bli advokat och hjälpa oskyldiga människor. Som vuxen förstår jag att det inte riktigt fungerar så, men jag har under hela mitt arbetsliv arbetat med att hjälpa unga människor som har sociala svårigheter, säger Maria G Ebervall.

Det inre kallet har funnits i många år, även om hon inte förstod det från början. 
– När jag hittade diakonin fick jag ett lugn i magen och kände frid. Gud kallade mig på så sätt, det tog många år innan jag förstod det.

Maria G Ebervall är uppvuxen i en by i lapplandsfjällen, Risbäck utanför Dorotea. Kyrkan har funnits i hennes liv under barndomen. Hon var med i kyrkokör och kyrkans barntimmar, men eftersom föräldrarna inte var speciellt kyrkliga hölls traditionen inte vid liv när hon flyttade hemifrån. Under gymnasietiden flyttade hon till Vilhelmina och direkt efter gymnasiet läste hon på högskola i Eskilstuna och tog en filosofie kandidat i sociologi. Efter några veckor på högskolan träffade hon sin man, som hon nu har två döttrar på 18 år och 16 år ihop med.

På fritiden gillar hon att måla, skissa och sy, men hon har också ett stort intresse för att vara i naturen, plocka svamp och bär. När Maria var 15 år gammal tog hon en jägarexamen. Som ung jagade hon älg med familjen i fjällvärlden. Som vuxen har hon och hennes man haft jagandet som ett gemensamt intresse och nu har de fört vidare intresset till döttrarna.

När Maria Ebervall och hennes familj flyttade till Örnsköldsvik lärde hon känna en diakon som inspirerat henne att ta steget att läsa till diakon själv. Det var hennes första yttre kall. 
– Hennes engagemang för de diakonala frågorna gjorde att jag engagerade mig. Jag har följt med henne på hennes resa att bli diakon, säger Maria G Ebevall.

I Örnsköldsviks församling började Maria att hjälpa till på resurscentret som volontär. Där fick hon en yttre kallelse av diakonerna som arbetade där. 
– De tyckte att jag skulle bli diakon och jag kände att det är här jag vill vara.

Efter vigningen kommer Maria Ebervall att arbeta halvtid i Gideå-Trehörningsjö församling. Hon har erfarenhet av att arbeta i församling i stadsmiljö, så hon tycker det ska bli spännande att jobba i en landsbygdsförsamling. Hon kommer också att arbeta kvar som kurator och lärare på Höga kustens teoretiska gymnasium på halvtid. 
– Jag brinner för att hjälpa människor på flera plan, så jag släpper inte mina elever helt, men jag får styrkan från Gud och kyrkan, säger Maria G Ebervall och ler.

Maria Eddebo Persson
2024-06-16