Foto: Maria Eddebo Persson

Biskopar i samtal om sekularisering och relevans

– Jag är avundsjuk på er kontakt med era medlemmar. Ni i Svenska kyrkan når den vanliga människan på ett helt annat sätt än oss, säger biskop David Court från Lincolns stift i England under ett seminarium i Östersund där han och biskoparna från Sydafrika, Slovakien och Norge deltog. Finland representerades av biskopens internationella sekreterare.

De utländska biskoparna deltog i ett seminarium utformat som ett panelsamtal där de berörde utmaningar som finns i den världsvida kyrkan. Till exempel om sekularisering och hur kyrkan ska göra för att vara relevant för unga människor.
– De unga vill modernisera kyrkan och de måste de få göra. Har vi musik och lovsång som passar dem, så kommer de att vilja komma till oss, säger biskop Motsamai Manong från Cape Orange stiftet i Sydafrika.
– Jag är inte rätt person att prata om att locka unga till kyrkan. I vårt stift har vi över 600 kyrkor. Bara tio av dessa har fler än 25 ungdomar. Det är otroligt mycket mer vanligt att man är över 81 år än ung. Men jag tror vi behöver få unga att känna sig delaktiga och vi måste göra dem till en del av vårt beslutsfattande, säger biskop David Court.
– Unga måste utbildas i kristen tro hemma i familjen, då får vi dem också att stanna i kyrkan, säger Slovakiens generalbiskop Ivan Eľko
– I Norge är det fortfarande vanligt att konfirmeras och jag tror att många unga skulle fortsätta vara en del av kyrkan om de kände att det är viktigt. De måste få känna sig behövda, säger Herborg Finnset biskop i Nidaros stift i Norge.

De utländska biskoparna fick också frågor om språket i kyrkan. Ska man bevara de gamla traditionerna eller behöver man förnya språket så att de blir begripligt för de nya generationerna?
– Jag tror vi måste ha ett ”nytt evangelium” för varje generation. Vi får ha bibeln i ena handen och tidningen (nyheterna) i andra. Vi vill inte hamna i situationen att vi är ett ”kyrkgetto” som är obegripligt för den vanliga människan, säger biskop David Court.

Seminariet ingick i ett möte för medarbetare i Svenska kyrkan i Härnösands stift. Närmare 700 anställda, förtroendevalda och ideela medarbetare var samlade i Östersund under två dagar, för gudstjänstgemenskap och fortbildning.

Före sin medverkan på mötet fick de internationella gästerna, totalt ett 20-tal, en rundtur i stiftet. De besökte kyrkor och upptäckte den thailändska paviljongen, fick ta del av församlingsverksamhet och se all skog. Biskop David Court från England var väldigt förtjust.
– Det är mitt första besök i Sverige och i Skandinavien och det är mycket vackrare och större än jag väntat mig. Det som slog mig när vi besökte en församling är att ni har bättre kontakt med alla era medlemmar på ett sätt som inte vi har möjlighet till. Ni har verksamhet som riktar sig till barn, unga och vuxna under veckorna med utbildad personal och möter den vanliga människan där. En församling i samma storlek i mitt stift har på sin höjd en präst vilket gör att han inte hinner ha den typen av verksamhet om han inte utbildar ideella, säger biskop David Court och fortsätter, med ett leende:
– Jag är lite sugen på att flytta till Härnösands stift och börja arbeta som vanlig församlingspräst.

Maria Eddebo Persson
2019-09-23