Karin Härjegård, Du ritar i sanden
Foto: Verbum samt privat foto

Årepräst ger ut ungdomsbibel

I augusti i år kom boken ”Du ritar i sanden” ut på Verbums förlag. En bok med 24 bibelberättelser återberättade som ögonvittnesskildringar och med ett språk som gör dem lätta att ta till sig. – Jag hoppas att många får beröras av berättelserna och finna sin väg in i Bibelns värld, säger författaren och Åreprästen Karin Härjegård.

Karin berättar via telefon att hon haft med sig dessa berättelser länge i sitt arbete med konfirmander. Att berättelserna nu finns i bokform har bland annat att göra med en insändare i Kyrkans Tidning.
– Någon ställde där frågan varför det finns så många ”Barnens Bibel” men ingen ”Ungdomens Bibel”. Jag kom att tänka på de berättelser jag använt mig av i arbetet och tog helt sonika och ringde Verbum. Och på den vägen är det, berättar Karin.

”Du ritar i sanden” som är bokens titel innehåller 24 noveller. 12 från Gamla testamentet och 12 från Nya testamentet. Karin har valt de berättelser som hon märkt varit viktiga för de konfirmander och ungdomar hon träffat genom åren. Berättelser att spegla sig i, att känna igen sig i och att ta spjärn emot. Vi får bland annat möta Josef, Noomi, Maria, Petrus och sist men inte minst författarens egen favorit, Lydia.
– Hon är en av alla starka kvinnor i Bibeln. De är många men lyfts sällan fram, menar Karin. Novellen om Lydia har titeln ”Hon som inte ger sig”. Hennes styrka och mod bör fler få ta del av.

Nå, är då detta en bok enbart för unga? Författaren hoppas och tror att boken passar för människor i alla åldrar. Alla som känner en smula nyfikenhet på Bibelns berättelser.
– Berättelserna är valda för att illustrera livsfrågor som är aktuella även för oss idag, avslutar Karin.

Kristina Hellberg
2015-09-14