Antalet deltagare i gudstjänster begränsas

PRESSMEDDELANDE | Regeringens beslut att sätta en ny gräns för antalet deltagare i allmänna sammankomster påverkar gudstjänster och andra samlingar i Svenska kyrkan. – Jag har uppmanat församlingarna att sätta stopp vid 50 deltagare vid samtliga gudstjänster i våra kyrkor. Tyvärr kan det bli så att deltagare stoppas i dörren, det är beklagligt men nödvändigt, säger biskop Eva Nordung Byström, och betonar att det nya förbudet inte innebär att söndagens gudstjänster ställs in.

– Det är viktigt att vi fortsätter fira gudstjänst. Våra kyrkors klockor ska ringa samman till gudstjänst, våra ljus ska tändas och våra böner ska bes. Det är särskilt viktigt i dessa tider. Och det ska vi fortsätta med även om det kommer få eller till och med inga deltagare, säger Eva Nordung Byström.

Antalet gudstjänster kan däremot påverkas av den nya situationen i samhället, exempelvis om det kommer färre deltagare eller att personal behöver styras om.
– Församlingarna har möjlighet att fira lite enklare gudstjänster än vanligt och lite mer sällan än vanligt, men minst varje söndag ska det vara en gudstjänst i varje pastorat eller församling som inte ingår i ett pastorat, säger Eva Nordung Byström.

Samtidigt anpassas gudstjänsterna till rekommendationer och riktlinjer från Folkhälsomyndigheten.
– En fin bild när det gäller avståndet i kyrkbänkarna är att se till att det ryms minst en ängel mellan varje person, säger Eva Nordung Byström.

Härnösands stift består av många församlingar i två län, små och större församlingar, till vissa delar glesbygd. Det är olika situationer i bygderna och olika interna förutsättningar i församlingarna.
– Gudstjänstlivet kan se ganska olika ut i stiftets församlingar och kan väntas så göra än mer under den närmaste tiden, menar Eva Nordung Byström.

Även annan verksamhet i församlingarna påverkas av coronavirusets spridning. En del verksamheter ställs in. Annat fortsätter i förändrad form: kanske utomhus, i mindre grupper än vanligt eller via digitala kanaler. Praktisk hjälp erbjuds äldre och sjuka i ökad omfattning. 
– På olika sätt kommer vi att fortsätta finnas för människor, för både andligt och social stöd, säger Eva Nordung Byström.

BILDTEXT:
Gudstjänst i Härnösands domkyrka (arkivbild). Foto: Linda Maria Thompsson

Kontaktperson: Kajsa Åslin, pressekreterare, 070-355 00 17