Foto: Maria Eddebo Persson

Annika Edin prisas för sina psalmer

Annika Edin som bor i Sundsvall är en av elva personer som fått Anders Frostensson-stiftelsens stipendium år 2021 för de tre nyskrivna psalmer hon skapat. Det är andra gången hon lyckats få stipendiet. Första gången var 2019.

– Det betyder jättemycket med ett erkännande för mina texter. Det är ett kvitto på att jag har något att komma med, säger Annika Edin.

Annika Edin är pensionär och bor i Granloholm, med sin fru Karin. Hon har fyra vuxna barn från ett tidigare äktenskap och berättar att hon har jobbat i hemtjänsten i större delen av sitt liv. 
– Mötet med människor är det viktiga för mig, säger Annika Edin

Hon är aktiv i Selångers församling bidrar med sin röst och gitarr när det behövs. 
–Diakon Birgitta Forsberg och jag ordnade öppna allsångscaféer dagtid utanför Granloholms kyrka, för att hålla gemenskapen vid liv under pandemin.

Annika berättar att hon har skrivit texter och sånger sedan 20-års åldern.
– När jag var 20 år hade jag ingen kontakt med min inte värld. Det var mycket kaos i mig då. När jag skrev och sjöng kände jag mig levande och fick frid. Det var ett sätt att lära mig att vara människa. Det är samma drivkraft som gör att jag skriver än i dag. Jag känner mig glad när jag gör det, säger Annika Edin.  

Hon beskriver sig som vispoet och författare. 1993 publicerade hon sitt första album som heter ”ett lyckligt ingenting” och nu har hon fem egenproducerade album på musiktjänsten Spotify. För tillfället håller hon på att göra ett album med sina psalmer som hon hoppas kunna färdigställa senare i vår.  
– Det är roligt att få dela sin musik med andra, säger Annika Edin.

På frågan om hur det kommer sig att hon började skriva psalmer berättar hon att hon började söka Gud på 1980-talet. Hon skriver dem för att förklara Gud för sig själv. 
– För mig är kristen tro ett sätt att förhålla sig till livet. Kan psalmerna hjälpa andra blir jag glad. Jag vill gärna att andra ska sjunga dem, säger hon

Maria Eddebo Persson

2022-01-17

Fakta om Anders Frostensons stiftelse

Anders Frostensons stiftelse Psalm och sång verkar för nyskapande insatser på psalmens område. AF-stiftelsen grundades av den legendariske psalmförfattaren Anders Frostenson 1995. Varje år delar stiftelsen ut stipendier till författare som vill arbeta med psalmer. Stipendiet ska ge en möjlighet att koncentrera sig på psalmskrivande för en kortare tid.