Foto: Jenny Michanek

Anna vandrar för framtiden

Anna Gredander är en av vandrarna på den 180 mil långa vandringen Pilgrims walk for future med målet Glasgow och FN:s klimatmöte. – För mig är vandringen ett sätt att komma hem till mig själv, att möta andra och Gud och dessutom synliggöra klimatfrågan.

Anna Gredander arbetar som diakon i Frösö, Sunne och Norderö församling och hon har alltid varit intresserad av pilgrimsvandringar. Hon säger själv att hon har vandringen i kroppen. Förra sommaren vandrade Anna hela den svenska delen av St. Olofsleden, från Selånger till Skalstugan. Där fick hon blodad tand för att vandra långt.
– Jag kände att jag ville göra något i år igen och så dök den här möjligheten upp.

Hon laddar upp med att leda två pilgrimsvandringar hemma i församlingen innan den stora vandringen Pilgrims walk for future startar. Anna kommer att gå med från starten i Vadstena och en bit in i Skåne. Det innebär att hon vandrar med i två eller tre veckor.
– Det känns fint att få gå med och jag ser fram emot det. Jag hade gärna gått med hela vägen till Glasgow, men semestern räcker inte till för att göra det. Jag kanske kan ta ut några dagars semester för att gå med sista biten in i mål. Vi får se hur det blir, säger Anna Gredander.  

Under vandringen kommer Anna Gredander ta hand om Härnösands stifts instagram-konto. Där kommer hon lägga ut bilder och texter om det som händer på dagarna.
– Jag hoppas det ska bli intressant att följa vandringen. Hela livet ryms i en vandring. Den kan vara rolig och trevlig, men saker kan hända och inte bli som man tänkt sig med väderomslag och motgångar. Precis som livet.

Annas förhoppningar på pilgrimsvandringen är att knyta nya kontakter med andra som vandrar för att fortsätta inspireras i pilgrimsfrågor.
– Pilgrimsvandring är också ett sätt att värna skapelsen och jag känner glädje över att delta.

Maria Eddebo Persson
2021-06-21

De vandrar 180 mil för klimatet

I drygt 100 dagar kommer det att gå en pilgrimsvandring från Vadstena till Glasgow. Pilgrim's Walk for Future planerar att vandra drygt 180 mil för klimatet. Målet är klimatmötet COP26 i början av november.