Foto: Simon Stanford

1,7 miljoner kronor samlades till Julkampanjen från stiftet

42,6 miljoner kronor samlades in under Svenska kyrkans julkampanj, varav 1,7 miljoner kronor samlades in i Härnösands stift. Mer än 15 000 bilder och videor med hashtaggen #5för5 har publicerats i sociala medier för att uppmärksamma julkampanjens tema: Låt fler få fylla fem! "Det är fantastiskt bra och visar på ett stort engagemang hos människorna i Härnösands stift", säger Maria Wålsten, internationell handläggare på Härnösands stiftskansli.

Var femte sekund dör ett barn som inte hunnit fylla fem år. Under julkampanjen har Svenska kyrkan lyft fem rättigheter som är viktiga för att motverka barnadödlighet – rätten till mat, rent vatten, trygghet, sjukvård och utbildning.
– Idag är det viktigare än någonsin att vi lyfter kvinnors och barns rättigheter och med dessa nästan 43 miljoner kan vi bland annat ge fler människor möjlighet att påverka sina familjers liv, säger Erik Lysén, internationell chef för Svenska kyrkan.

Under julkampanjen har många engagerade människor delat en "high five” i sociala medier. För varje delad high five-bild med hashtaggen #5för5 har sponsorer bidragit med 5 kronor till kampen mot barnadödlighet! I år har över 15 000 bilder och videor publicerats, en ökning med över 5 000 jämfört med förra året. Det slutgiltiga resultatet blir klart 6 februari.
– Resultatet av gåvor och high fives talar sitt tydliga språk: Tillsammans har vi kraft att påverka när vi står upp för att fler barn ska få fylla fem. Jag är så glad över engagemanget i julkampanjen, allt ifrån femårskalas i församlingshem till high five-filmer på sociala medier. Just nu behövs verkligen det hopp som de goda krafterna kan åstadkomma, säger Susanna Olivin, projektledare för julkampanjen.

 

 

Fakta om Julkampanjen

Svenska kyrkans julkampanj är en årligt återkommande insamling under juletid.
Under kampanjen sprider internationellt engagerade människor inom Svenska kyrkan ett viktigt budskap om en rättvisare värld. Kampanjen ger fler människor möjlighet att stötta det livsavgörande utvecklingsarbete som kyrkan gör i världen.
Kampanjbudskapet "Låt fler få fylla fem!" handlar om att alltför många barn i världen dör före sin femårsdag. I Afrika söder om Sahara handlar det om ett barn av tio.