Vigsel - Bröllop

Går du i tankar att gifta dig? En kyrklig vigsel kan vara både liten och intim eller innebära stor fest, det är helt upp till er.

»De är inte längre två utan ett«, säger Jesus, och de går tillsammans mot framtiden – under Guds välsignelse i ömsesidig kärlek och trohet.

Alla är välkomna att fira sitt bröllop i Svenska kyrkan, men som regel behöver minst en av er vara eller bli medlem i Svenska kyrkan. Det är inget hinder om den andra tillhör en annan kyrka eller religion. Kontakta oss så berättar vi mer.

Boka vigsel

Svenska kyrkan i Habo erbjuder vigsel i alla våra kyrkor. Vi erbjuder vigsel alla dagar i veckan, populärast är lördagarna.

Det kostar inget att gifta sig i Svenska kyrkan, men om ni har särskilda önskemål som medför extra kostnader för församlingen, får ni komma överens om dem med prästen och själva bekosta dem.

Äktenskapet är ett heligt förbund förordnat och välsignat av Gud.

Brudkrona

Vid bokning av vigseln kan du välja att låna brudkrona. Det finns det två stycken att välja på i Habo församling. Båda är i guld. Även Gustav Adolf och Brandstorp har brudkronor. Se bilder nedan.

Hindersprövning från Skatteverket

Glöm inte att ordna med hindersprövningsintyg som ni får från Skatteverket och som ni före vigseln måste lämna till prästen. Här hittar du intyget för hindersprövning.

Vigselsamtal med prästen innan vigseln

En tid före vigseln tar prästen kontakt med er för att bestämma tid och plats för vigselsamtal. Då pratar ni och prästen igenom vigseln – om själva ordningen, hur man står och går, om psalmer, sånger, om vigselns innebörd och så vidare.

Vid vigseln måste två personer närvara som vittnen men det går bra med kyrkans vaktmästare och kantor.

Läs mer om vigselgudstjänsten på Svenska kyrkans webbplats.

Vill du boka vigsel?

Kontakta pastoratets expedition
tel. 036-496 00

Telefontid: Helgfria vardgar kl. 10-12.
Du kan också mejla till:
habo.pastorat@svenskakyrkan.se