Närbild på dopfunt och händer.

Dop

Vill du låta döpa ditt barn? Eller vill du själv bli döpt? Här kan du få information om dopet. Du bokar dopet via Svenska kyrkans expedition, tel. 036-496 00.

Vill du boka dop eller har du ytterligare frågor?

Kontakta pastoratets expedition
tel. 036-496 00

Telefontid: Helgfria vardgar kl. 10-12.

Du kan också mejla till: 
habo.pastorat@svenskakyrkan.se

Habo kyrka är stängd för ombyggnad

Under perioden 9 januari - 31 mars 2023 kommer Habo kyrka att vara stängd för gudstjänster, dop, vigslar och begravningar på grund av ombyggnation.

Dopet är en fest då vi firar att den som döps blir en del i Guds stora familj. Det är också en fin tradition som går långt tillbaka i historien. Guds omsorg gäller alla människor och hela skapelsen, men i dopgudstjänsten blir det särskilt tydligt att löftet gäller den som döps. 

Genom dopet blir vi också upptagna i kyrkan, en gemenskap där vi under hela livet uppmuntras och utmanas att leva i och själva ge vidare av den kärlek vi får ta emot.

Alla får döpas - åldern spelar ingen roll

Barn, unga och vuxna är lika välkomna att döpas. Man behöver inte prestera något, tro på rätt sätt eller förstå allting. Tvärtom - dopet är en gåva som bara är att ta emot. Alla som längtar efter att döpas är välkomna att kontakta oss. 

För att bli konfirmerad måste man vara döpt, därför döps i dag en del ungdomar i samband med sin konfirmation. 

Boka dopet via expeditionen

Att boka dop är inte komplicerat. Kolla era kalendrar och kontakta sedan expeditionen för att boka en tid. Du behöver inte ha dopet i den församling du bor i, men vet att möjligheter för dop varierar mellan olika församlingar.

Vi välkomnar dig i Guds familj och tar emot dig med kärlek och förväntan.

Svenska kyrkan i Habo erbjuder dop i alla våra kyrkor, antingen som en del i söndagens vanliga gudstjänst eller som en särskild dopgudstjänst. Vi erbjuder dop både lördagar och söndagar. Tänk på att det kan vara fler än ditt barn som döps samtidigt.

Kontakta oss för att få alternativ för plats och tid, tel. 036-496 00.

Låna lokal och dopklänning/dopdräkt

När du bokar in ditt dop har du även möjlighet att låna några av våra församlingshem för dopkalas. Du får låna lokalen den dagen du har dopet och det är gratis.

Det finns också flera dopklänningar/dopdräkter att låna, prata med expeditionen så kan du komma och titta och välja ut vilken du vill låna. 

Välj faddrar

Man kan välja att ha faddrar till ditt barn. Det är ett hedersuppdrag att vara fadder. Faddrarnas främsta uppgifter är att visa barnet kärlek, vara förebild och be för barnet. Därför ska faddrarna själva vara döpta men behöver inte vara medlemmar. Faddrarna bör vara över 16 år. Prata gärna igenom vilka eller vilken fadder ni vill ha innan dopsamtalet.

Dopsamtal

Prästen hör av sig innan dopet för att träffas i ett dopsamtal. Samtalet kan ske på plats i ert hem, i kyrkan eller i någon av våra församlingshem. Under samtal går ni igenom vad som kommer hända under själva dopet. Innan dopsamtalet kan det vara bra att tänka igenom vad ni vill ha för psalmer, om någon vill läsa en bön eller text, om ni ska ha någon sång eller liknande. 

Kom ihåg att det är genom dopet blir medlem i Svenska kyrkan. Som medlem har var och en rätt till alla kyrkans tjänster och man blir också inbjuden att vara med i olika grupper i församlingen. Dopet innebär att man ingår i en stor gemenskap med andra kristna och förstås, framför allt med Gud själv. 

Den som döps blir medlem

Den som döps i Svenska kyrkan blir också medlem i just Svenska kyrkan.

Kyrkor, kapell och församlingslokaler

Svenska kyrkan i Habo har fyra kyrkor, ett kapell och flera församlingslokaler.

Nyfödda får dopkasse

Alla barn som föds hälsas välkomna med en dopkasse. Kassen delas ut i ett så kallat ”60 sekunders besök”. Dopkassen innehåller information kring dopet, en personlig hälsning från musikerna och en liten gåva till barnet.

Foto: Jessica Karlsson

Både barn och vuxna ska få ett tydligt intryck av vad kyrkan är och står för, och att de alltid är välkomna att ta del av den gemenskapen.

Vill du veta mer eller hjälpa till att dela ut kassar? Hör av dig till: jessica.karlsson6@svenskakyrkan.se tel. 036-496 01.

Prästen håller en hand på ett litet dopbarns huvud.

Barndop

Dopet är en vacker tradition som kan samla familj, släkt och vänner. Men det är också en högtidsstund. Alla som är samlade får lyssna till Guds löfte om kärlek och omsorg om barnet, alla dagar, vad som än händer.

Prästen håller sin hand på en konfirmands huvud när hon döps.

Att döpas som konfirmand

Om du inte döptes som barn, kan du ändå bli konfirmand. Under konfirmandtiden blir du erbjuden att döpas.

En vuxen man döps.

Att döpas som vuxen

Du döps bara en gång, för dopet gäller hela livet. Om du inte blivit döpt som barn kan du döpas också som ung eller vuxen.