S:t Johannes kyrka

S:t Johannes kyrka är stängd för renovering fram till hösten 2021. Därför går det längre inte att boka kyrkan. Vi hänvisar istället till våra andra kyrkor; Fiskebäcks kapell, Habo kyrka, Gustav Adolfs kyrka och Brandstorps kyrka.

I Habo samhälle, som en modern ”kyrkan mitt i byn”, ligger S:t Johannes kyrka tillsammans med Svenska kyrkans expedition och församlingshem. Den uppfördes 1993 i tolvsidig rundkyrkostil. Kyrkan invigdes den 12 september 1993. Arkitekt är Lennart Arvidsson från Västervik.

I sin stilrena enkelhet med ljusa och lätta färgnyanser kompletterar den på ett fint sätt pastoratets övriga kyrkor. Den är dock inte lika stor som de övriga, vilket bidrar till att många upplever en känsla av närhet och gemenskap i S:t Johannes kyrka.

Blickfång i kyrkan är dels två snidade träskulpturer av Eva Spångberg – en vid ljusbäraren som föreställer den korsfäste Jesus och en ovanför altaret som föreställer den uppståndne och segrande Kristus – dels en Mariaikon av Erland Forsberg.

S:t Johannes ligger nästan mitt i hjärtat av Habo och har därför blivit en träffpunkt för många av dess invånare och ett självklart centrum för vardagsverksamheten.

kyrkan är stängd på grund av renovering

Från och med hösten 2020 håller S:t Johannes kyrka stängt på grund av renovering av församlingshem och expedition. Det går under den här tiden inte att boka kyrkan för dop, vigsel eller begravning.