Foto: Kristin Lindell IKON

Vigsel

Störst av allt är kärleken. Kärleken är värdefull, den ger livet mening, trygghet, glädje och tröst. Att gifta sig är ett naturligt steg för två människor som älskar varandra och som vill leva tillsammans.

Att vigas eller ingå äktenskap är ett sätt att offentligt säga ja till varandra och ett liv tillsammans. En kyrklig visel är en gudstjänst där ni i Guds och vittnens närvaro lovar varandra att vårda kärleken och stå vid varandras sida livet ut. Tillsammans ber vi Gud att välsignar ert äktenskap och finnas med i både glädje och sorg. 

Alla är välkomna att fira sitt bröllop i Svenska kyrkan, men minst en av er behöver vara eller bli medlem i Svenska kyrkan. Det är inget hinder om den andra tillhör en annan kyrka eller religion. 

Inför vigseln kommer ni att ha ett vigselsamtal tillsammans men prästen. Då planerar ni vigseln och får ett tillfälle att lära känna varandra lite bättre. Många par sätter sig egen prägel på vigseln genom att till exempel välja psalmer, musik och texter.  

Vid detta mötet måste ni ha med ett godkänt intyg om hindersprövning från skatteverket. Utan intyg får man inte gifta sig.
Före vigsel - hindersprövning | Skatteverket

Ordningen för en vigsel i Svenska kyrkan innehåller vissa fasta delar som ska vara med. 
Vigselgudstjänst - Svenska kyrkan

Församlingens kyrkor har brudkronor som finns att låna utan kostnad vid vigsel.

Vill ni boka en vigsel ringer ni till församlingsexpeditionen på tel: 0528/100 05 säkrast tisdagar eller fredagar kl.10.00-12.00 

Läs mer om gällande antal deltagare på grund av restriktionerna här.