Foto: Annica Hed

Musiksommar i Fatmomakke

En tillbakablick...

Den 1 juli gästade Rikskören Pro Musica Fatmomakke kyrka. Pro Musica är en blandad kör som består av ett 50-tal rutinerade sångare under ledning av Fredrik Winberg.

Under Mittihelgen hölls det musikgudstjänst med Karl Winberg och Maud Elofsson. Maud är kyrkomusiker i Vindelns församling och har tjänstgjort som kantor i Saxnäs och Fatmomakke för många år sedan. Hon är född och uppvuxen i Lövberg. Karl och Maud framförde musik skriven av hennes far, spelemannen Fritz Holmgren. Karl spelade på en sällsynt fiol som Mauds farfar, Elis Holmgren gjort. Han var nybyggare från Storvall som utan utbildning av något slag började tillverka egna fioler. Maud planerar att söka reda på alla hennes fars verk och publicera dem. Hon tyckte det kändes både känslosamt och roligt att framföra pappas musik och höra farfars fiol.

Den 12 juli var det åter dags för "Psalmtoppen" som blivit ett välbesökt evenemang. Under årets psalmtoppar i Latikbergs kyrka, på Vilhelmina församlingshem samt i Fatmomakke röstades de mest populära psalmerna fram. På första plats kom "O store Gud" med 57 poäng, på delad andraplats - "Morgon mellan fjällen", "Den blomstertid nu kommer" och "En vänlig grönskas rika dräkt" med 41 poäng. Tredjeplatsen med 23 poäng togs av "I denna ljuva sommartid". Under kvällen i Fatmomakke var det Inga-Lena Larsson med kompgrupp som spelade. Evelina Olofsson sjöng stämmor.

26 juli ordnades "Så minns vi Lapp Lisa" i Fatmomakke kyrka med Åke och Edith Löfkvist från Frälsningsarmén. Kvällen blev välbesökt och det välkända artistnamnet (hon hette egentligen Anna-Lisa Öst och kom från byn Mark) drar fortfarande sina trogna lyssnare.

Foto: Annica Hed
Foto: Olle Thoors