Foto: Mikael Svenningsson

Byarums kyrka

Byarums kyrka är en vacker vitkalkad kyrka som ligger i den lilla byn Byarum söder om Jönköping. Den tillhör Byarum-Bondstorps församling och kyrkogården är Vaggeryds begravningsplats.

Historia

Kyrkan står troligen på klostergrund. Klostret i Byarum torde ha grundats omkring år 1150 och flyttade år 1236 till Sko i Uppland och blev Skokloster. Den medeltida kyrkan i Byarum uppfördes troligen i anslutning till klostret, först av trä och sedan av gråsten. På norra och södra väggen av mittskeppet finns fragment av målningar med bibliska motiv, som torde härstamma från 1300-talet.

1758-1759 tillbyggdes koret, sidoskeppen samt klocktornet som uppfördes åren 1766 respektive 1786. Kyrkporten mot öster kom till 1828. Året före reste drottningen förbi och lät sig uppvaktas av dåvarande prosten Jonas Lagergren som tillsammans med församlingsborna bad om att få uppkalla sin kyrka efter hennes majestät. Över kyrkporten står därför: ”Kyrkans namn är Eugenia Desideria, gifvit av Sveriges och Norges drottning den 5 augusti 1827”.

En av kyrkans tre mässhakar skänktes år 1846 av drottningen. Dopfunten är från år 1935 och gjord i kolmårdsmarmor med dopskål i silver. Kyrkan har restaurerats vid olika tillfällen och fick 1953 bland annat nya golv, fönster och bänkar samt elektrisk belysning och uppvärmning.

 

Film om kyrkan och dess historia

Läs mer om Byarums kyrka

Länk till kyrkguiden

Dokumentation av renovering 2018

hjärtstartare

Nu finns en hjärtstartare vid Byarums kyrka på ekonomibyggnaden söder om kyrkan.

Foto: Lars Andersson