Foto: Joakim Carlström /Ikon

Vigsel

Att vigas är att välja varandra, inför oss själva, varandra och hela världen. Välkommen att boka vigsel i Svenska kyrkan i Borlänge.

Tider för vigsel i våra kyrkor och kapell är lördagar kl 15.00, 16.00
eller 17.00.

Möjlighet för vigsel på annan plats än i kyrkan sker efter överenskommelse.
Tid och plats bestämmer ni då tillsammans med aktuell präst.

NYA vigseltider fr o m 2022-01-01

Lördagar
Stora Tuna kyrka och Torsångs kyrka: kl.13, 14, 15 och 16
Amsbergs kapell och Väster Tuna kapell: kl.14, 15 och 16

Vigsel bokas genom pastorsexpeditionen 0243-771 01

Frågor och svar:

MÅSTE MAN VARA MEDLEM FÖR ATT FÅ GIFTA SIG?

För att få gifta sig i Svenska kyrkan måste åtminstone en av er vara medlem i Svenska kyrkan. Varmt välkommen att kontakta oss om ni önskar att bli medlemmar i Svenska kyrkan!

VAD ÄR INTYG OM HINDERSPRÖVNING?
Innan ni kan gifta er i Sverige måste ni ansöka om hindersprövning hos Skatteverket. Ansöker gör ni genom att fylla i en blankett som ni skickar in till Skatteverket. Det är viktigt att ni lämnar in er ansökan i god tid före vigseln.

Enligt svensk lag finns följande hinder mot att få gifta sig:
Ålder – om någon av er är under 18 år får ni inte gifta er.
Släktskap – om ni är nära släkt får ni inte gifta er med varandra.
Om någon av er redan är gift/registrerad partner får ni inte gifta er.

Dessa hinder gäller om ni ska gifta er i Sverige, även om ni inte är svenska medborgare eller bor i Sverige.
När hindersprövningen är klar får ni dels ett intyg om hindersprövning, dels ett vigselintyg från Skatteverket. Intygen skickas hem till er och gäller i fyra månader. Ni ska lämna båda intygen till prästen, som efter vigseln fyller i intygen och skickar dem till Skatteverket.

VAD KOSTAR DET?
Själva vigseln kostar ingenting. Kyrka, präst, musiker och vaktmästare är gratis!

FÖRNYA ÄKTENSKAPSLÖFTEN & VÄLSIGNELSE
Möjlighet finns för er som önskar förnya era äktenskapslöften.

LOKAL FÖR BRÖLLOPSFEST?
I samband med vigsel- eller välsignelsegudstjänsten erbjuder Svenska kyrkan i Borlänge möjlighet att låna något av våra församlingshem för bröllopsfesten. Detta är kostnadsfritt om akten skett i vår församling. Lokalen bokas hos respektive vaktmästare.

BRUDKRONA
I några av våra kyrkor och kapell finns brudkronor för utlåning. Kontakta vaktmästaren för mer information.

DROP IN VIGSEL ALLA HJÄRTANS DAG 14/2 2022
Vad passar väl bättre än att fira Alla hjrätans dag med vigsel?
Att fira kärleken behöver varken kosta mycket tid eller pengar. Kom som ni är,
uppklädda eller i vardagskläder. Tillsammans eller med några få nära och kära.
Oavsett så blir det en dag och ett minne för livet.

Ett stort bröllop med pompa och ståt är festligt, men kanske inte för alla.
Vill ni komma undan stressen med inbjudningskort, inköpslistor och all planering - då är kanske en Drop-in-vigsel något för er!

STORA TUNA KYRKA DEN 14/2 2022.
Mer information kommer.

Mer om vigsel på Svenska kyrkans nationella sidor

Boka lokal för dopkaffe eller bröllopsfest

Bokning av församlingshem vid dop- och vigselgudstjänster sker hos pastorsexpeditionen tel. 0243-771 01